Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 8
KONYA SULTAN MEYDANI'NA DAİR KAYIP BİR KİTABENİN DEĞERİ
2019
Dergi:  
DTCF Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu Selçuklu Çağı kentini tüm donatılarıyla tanımlayabileceğimiz bir arkeolojik mirastan söz etmek pek mümkün değildir. Konut, çarşı, alt yapı ve kent meydanı hakkındaki bilgilerimiz henüz oldukça yetersizdir. Kökeni antik Yunan şehirciliğine dayanan merkezi meydan olgusundan farklı olarak İslam kültüründe kendine has bir boyut kazanan meydanın ortaçağ Anadolu Türk kentindeki karşılığı için arkeolojik verilerle birlikte sınırlı da olsa dönemin yazılı kaynaklarından bazı ipuçları elde edilebiliyor. Buna göre Selçuklu kentinde meydan, şehristana dıştan eklemlenen ve herhangi bir fiziki sınırı bulunmayan açık alan düzeninde olup, daha çok işlevsel niteliğiyle kimlik kazanmaktadır. Selçuklu payitahtı Konya'daki Sultan Meydanı da kent suru dışında ve üzerinde Osmanlı çağından kalan bir musallanın/namazgâhın bulunduğu sosyal alandır. Musalla Mezarlığı'nın kuzey ucunda, Sultan Meydanı'na ait olduğunu savladığımız bu kentsel arkeolojik alan, doğu kenarına bitişik Şehitlik ile birlikte bugün tarihi mezarlıkla tamamen bütünleşmiştir. Mevcut namazgahın 1541 yılında Konya Valisi Hüseyin Paşa tarafından “idgâh” yani “bayram yeri” için yaptırıldığını belgeleyen kitabesi ise günümüzde ne yazık ki kaybedilmiştir. Bu çalışmada, Konya Sultan Meydanı'na dair önemli bir kayıt niteliği taşıyan Hüseyin Paşa Namazgâhı'nın kitabesi tahlilî bir yöntemle değerlendirilerek, Ortaçağ Anadolu Türk kentinde “meydan” ve “idgâh” kavramları üzerine bazı çıkarımlar yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Value Of A Lost Inscription About Konya Sultan Square
2019
Dergi:  
DTCF Dergisi
Yazar:  
Özet:

It is hardly possible to mention about an archaeological heritage through which we can describe the city of Anatolian Seljuk Age with all components. Our information about dwelling, bazaar, infrastructure and the city square is still quite inadequate. Unlike the central square concept the roots of which based on the antique Greek urbanism, some clues can be found from the archaeological traces together with the limited written sources for the case of square in medieval Anatolian Turkish city that gets a unique meaning in Islamic culture. Accordingly, the square in Seljuk city is an open area arrangement that is jointed to the Shahristan from the outer city without any physical boundary and mostly develops identity with its functional purpose. The Sultan Square in the capital city of Seljuks Konya is also a social area outside the city walls with a musalla/namazgah place for open air worship from the Ottoman age located on. This urban archaeological site asserted to be the Sultan Square at the north side of the Musalla Cemetery is today completely integrated to the historical cemetery together with the martyrdom next to its east edge. As for the inscription documenting that this namazgah was built by Konya Governor Huseyin Pasha in the year 1541 as “idgah” i.e. feast place, has been lost unfortunately today. In this study, with a detailed evaluation on the inscription of Huseyin Pasha Namazgah, having an important historical record property about the Konya Sultan Square, some inferences are made on “square” and “idgah” concept in medieval Anatolian Turkish city.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






DTCF Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.749
Atıf : 5.271
2023 Impact/Etki : 0.093
DTCF Dergisi