Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
ACİL SERVİSTE HİPERTANSİYON TANISI ALAN HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ, OFİS TANSİYONLARI VE EV TANSİYONLARI
2023
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışmanın amacı, acil servise ilk kez yüksek tansiyon ile başvuran hastaların özelliklerini araştırmak, acil servis, ofis ve ev ortamlarındaki kan basınç ölçümlerini karşılaştırmak ve hipertansiyon için tanısal değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem Daha önce hipertansiyon öyküsü olmayan, çeşitli semptomlarla başvuran toplam 109 hasta dahil edildi. Acil serviste, ofiste ve evde temel özellikler ve kan basıncı ölçümleri analiz edildi. Bulgular Çalışma popülasyonunun (ortalama yaş: 48,5±12,9 yıl, %44 erkek) acil serviste ortalama sistolik kan basıncı (SKB) 166,87 (±16,24) mmHg ve ortalama diyastolik kan basıncı (DKB) 94,95 (±11,98) mmHg idi. Acil serviste ölçülen SKB ve DKB, ofis ve ev ölçümlerinden anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Hem ofis hem de ev kan basıncı ölçümlerine göre hastaların %56,9'u hipertansif (SKB ≥140 ve/veya DBP ≥90 mmHg) idi. SKB ile grade 1 ve üzeri hipertansif retinopati (p=0,002), hipotiroidizm (p=0,007), düşük hemoglobin düzeyi (p=0,026), yüksek potasyum düzeyi (p=0,05) ve göreceli duvar kalınlığı ( p=0.05). DKB, erkek cinsiyet (p=0,05), grade 1 ve üstü hipertansif retinopati (p=0,025), obezite (p=0,037) ve düşük hemoglobin düzeyi (p=0,047) ile anlamlı korelasyon gösterdi. Sonuç Acil serviste başlangıçta yüksek tansiyonu olan hastalarda, ofiste ve evde daha düşük tansiyon değerleri vardı. Ancak bu hastaların yarısından fazlasına takip sırasında hipertansiyon tanısı konmuştur. Bu bulgular, yüksek tansiyon ile başvuran acil servis hastalarında hipertansiyonu doğru bir şekilde teşhis etmek için kan basıncı ölçümlerinin ayarlanmasının ve takip değerlendirmelerinin dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Clinical Characteristics, Office Blood Pressure, and Home Blood Pressure Of Patients Diagnosed With Hypertension In The Emergency Department
2023
Yazar:  
Özet:

Objective This study aimed to investigate the characteristics of patients presenting to the emergency department (ED) with high blood pressure for the first time, comparing their blood pressure measurements in the ED, office, and home settings, and evaluating the diagnostic value for hypertension. Material and Method A total of 109 patients with no previous history of hypertension, presenting with various symptoms, were included. Baseline characteristics and blood pressure measurements in the ED, office, and home were analyzed. Results: The study population (mean age: 48.5±12.9 years, 44% male) had a mean systolic blood pressure (SBP) of 166.87 (±16.24) mmHg and mean diastolic blood pressure (DBP) of 94.95 (±11.98) mmHg in the ED. SBP and DBP measured in the ED were significantly higher than office and home measurements (p<0.001). According to both office and home blood pressure measurements, 56.9% of the patients were hypertensive (SBP ≥140 and/or DBP ≥90 mmHg) Significant correlations were found between SBP and grade 1 or higher hypertensive retinopathy (p=0.002), hypothyroidism (p=0.007), low hemoglobin levels (p=0.026), high potassium levels (p=0.05), and relative wall thickness (p=0.05). DBP was significantly correlated with male gender (p=0.05), grade 1 or higher hypertensive retinopathy (p=0.025), obesity (p=0.037), and low hemoglobin levels (p=0.047). Conclusion Patients with initial high blood pressure in the ED had lower blood pressure readings in the office and at home. However, over half of these patients were diagnosed with hypertension during follow-up. These findings highlight the importance of considering the setting of blood pressure measurements and the need for follow-up evaluations to accurately diagnose hypertension in ED patients presenting with high blood pressure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi