Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 21
Nedim ve Güzelleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Osmanlı toplumunda belirtileri görünen eşcinsel ilişki ve ilgiye Nedim’in şiirleri üzerinden odaklanarak, bu ilgi ve ilişkilerin dönemde nasıl algılandığını incelemektir. Buradaki argüman toplumdaki bu ilgi ve ilişkilerin ve bunların algılarının toplumun yapısı ve duyarlılıkları ile yakından alakalı olduğudur. Osmanlı toplumu bu tip eşcinsel ilgi ve ilişkileri anormal veya sapkın olarak sınıflandırmamaktaydı. Bu duruş genelinde, homosexüel ve heterosexüel gibi modern ikili cinsel sınıflandırmaların dönemde var olmamalarından kaynaklanmaktaydı. Genel algı kişinin seçtiği cinsel partnerin cinsiyetinin, o kişinin cinsel kimliğinin bir göstergesi sayılmadığı yönündeydi. Bu açıdan bakıldığında Osmanlı toplumu on dokuzuncu yüzyıla kadar genel olarak cinselliğe ve özellikle eşcinselliğe yönelik olarak yüksek tahammüllü ve hoşgörülü olarak nitelendirilebilir. Şairlerin özellikle aşk üzerine yazdıkları şiirlerde konu ve odak noktası olarak kimi seçtikleri, toplumun hassasiyetleri ile beraber hem toplumun genel yapısı ve hem de bu yapı sonucunda kadınların toplum içindeki rol ve yerleri ile de derinden bağlantılıydı. Osmanlı toplumu cinsiyet aksı üzerinden kesin bir şekilde ikiye ayrılmıştı, bu ayrım cinsiyetler arası ilişkileri ve gündelik karşılaşmaları büyük ölçüde sınırlandırmıştı. Bu durum aynı zamanda kur, tutkulu ilişkiler ve arzuların yaşanmasını kişinin kendi cinsiyet grubuna sınırlandıran homososyal çevrelerin oluşmasına da neden olmuştu. Bu toplumsal etkilerin belki de en iyi yansımasını aşk ve hayranlık üzerine yazılmış olan şiirlerde bulmak mümkün. Bu çalışma, toplumun algısını, eşcinsel ilgi ve ilişkilerin yaygınca görünen kabulünü ve bu ilişkilerin şiirlerde betimlenmelerini, Nedim’in şiirleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
Turkish Studies Social Sciences