Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
TÜRKİYE, İSPANYA VE KANADA SAĞLIK SİSTEMİ VE GÖSTERGELERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ
2023
Dergi:  
Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karşılaştırmalı sağlık sistemlerinin temelinde, diğer ülkelerin deneyimlerinden faydalanma, başka ülkelerde geliştirilen yönetim tekniklerinden ve yeniliklerden haberdar olma, farklı bir bakış açısı kazanma ve karşılaştırma sonucunda üstün yönlerini kendi sağlık sistemine uyarlama düşüncesi yatmaktadır. Ülkelerin tercih ettikleri sağlık sistemleri ve bu sistemlerin özellikleri ülkelerin sağlık harcamalarını ve dolayısıyla sağlıkla alakalı çeşitli çıktılarını etkileyen en önemli faktörleri temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye, İspanya ve Kanada sağlık sistemlerinin ve göstergelerinin karşılaştırmalı analizi yapılarak, genel bir perspektif çizmektir. Sağlık ölçütü olarak doğumda beklenen yaşam süresi, bebek ölüm oranları, 1000 kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısı, sağlık harcamalarının GSYİH içindeki payı, hastane yatak sayıları, alkol tüketimi, 15 yaş üzeri bireylerde sigara içme sıklığı esas alınmıştır. Türkiye, İspanya ve Kanada ile karşılaştırıldığında genel sağlık sistemi ve temel sağlık göstergeleri açısından belirtilen ülke standartlarını yakalayamadığı anlaşılmıştır. Genel bir değerlendirme yapıldığında ise, Türkiye sağlık sisteminin gelişmiş ülke sağlık sistemleri standardına henüz erişemediği gelişmekte olan ülke sağlık sistemlerine kıyasla ise dahi iyi sağlık göstergelerine sahip olduğu kanısına varılmıştır. Çıkan sonuçların sağlık politikası belirleyicileri, planlayıcıları, yöneticileri, uygulayıcıları, araştırmacıları ve hizmet talep edenlere yönelik ülkelerin sağlık sistemi ve durumu hakkında bilgi arzı sunacağı aynı zamanda faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparative Analysis Of Health System and Indicators In Turkey, Spain and Canada
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi