Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 193
 İndirme 13
 Sesli Dinleme 2
Osman Şahin’in “Beyaz Öküz” Adlı Hikâyesinde Aşk ve Namus İkilemi
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

Osman Şahin, 1970’li yılların başından itibaren devam eden hikâye serüveni günümüzde devam eden bir yazardır. Hikâye, inceleme, roman, masal, derleme, deneme gibi edebiyatın birçok alanında kalem tecrübesine sahip yazar, toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışına bağlıdır. Maupassant tarzı hikâye anlayışıyla yazan Şahin, hikâye alanında aldığı birçok ödülle ismini duyurur. Acı Duman adlı hikâye kitabındaki Beyaz Öküz hikâyesi de toplumcu gerçekçi sanat anlayışına göre şekillenir. Bu anlayışı, söz konusu hikâyede ezen-ezilen şablonu şeklinde kendini belli eder. Yazarın bu öyküsünde kendi yaşamının izleri görülür. Çocukluk yıllarından itibaren yaşadığı yoksulluğun iç dünyasında bıraktığı etkiyi bu hikâyesindeki yoksul insanların dünyasında görmek mümkündür. Halk kültürü üzerine çalışmaları da bulunan yazarın bu özelliğinin hikâyelerine yansıdığı görülür. Aşk denilen coşku ve heyecan Osman Şahin’in Beyaz Öküz adlı hikâyesinin de temel konularından biridir. Yoğun bir içeriğe sahip bu hikâyede töre, ezilmişlik, korku, kıskançlık, batıl inanışlar, ağa-ırgat ilişkileri, aşk, ölüm, kin, nefret, pişmanlık gibi birçok unsurla karşılaşılır. Toroslardaki yoksul geçen çocukluğu ile görev yaptığı Doğu’daki gözlemlerinden izler taşıyan öyküde yazarın malzemesi toplumsal gerçeklerdir. Yazar, hikâyede insanları kendi çevreleri içinde ele alarak savunduğu ideolojiyi daha inandırıcı hale getirmek ister. Yüzlerce yıllık bir gelenekten ağa-ırgat ilişkilerinden hareket eden yazar, yoksul insanların bu geleneğin altında ezildiğini göstermekle birlikte kırsal kesimde duyguları yok sayılan kadının hikâyesini metne taşır. Bu çalışmanın amacı da yüzyıllardır ağa baskısı altındaki insanların yaşadığı gerçekleri ve bu gerçeklerle mücadelesini vermektir.

Anahtar Kelimeler:

Osman Shahin's "White Bear" Story of Love and Namus
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

Osman Shahin is a writer who continues the story since the early 1970s. A writer with a pen experience in many fields of literature such as story, review, novel, fairy tale, compilation, experimentation, depends on the socialist realistic literature understanding. Maupassant style writer Shahin announces his name with many awards he has received in the story field. The story of the White Bear in the book of the story called the Pain Smoke is also shaped according to the socialist realistic art. This understanding manifests itself in the form of a template in the subject story. In the story of the writer, there are traces of his own life. It is possible to see the impact of the poverty he has lived in the inner world since his childhood years in the world of the poor people in this story. It is also seen that the writer who works on the public culture reflects this characteristic in his stories. The enthusiasm and excitement called love is one of the main themes of Osman Shahin's White Bear story. This intense story encounters many elements, such as tribulation, oppression, fear, jealousy, misconceptive beliefs, network relationships, love, death, hatred, hatred, regret. In the story of the writer, which has traces from his observations in the East with his poor childhood in the Toros, the material of the author is social facts. The author wants to make the ideology he defends more convincing by addressing people in his own surroundings in the story. From a hundred-year-old tradition, the writer moves from the network-range relationships, showing that poor people are repressed under this tradition, but writes the story of a woman who has lost emotions in the countryside. The aim of this study is also to give the facts that people under the pressure of the network have lived for centuries and to fight with these facts.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mukaddime

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 332
Atıf : 897
2023 Impact/Etki : 0.18
Mukaddime