Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
Kalp Cerrahisinde Kardiyopulmoner Bypass Sırasında Düşük Tidal Volüme ile Ventilasyonun Postoperatif Dönemde Akciğer Üzerine Etkileri
2014
Dergi:  
Uluslararası Klinik Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Açık kalp cerrahisi sonrası hastalarda solunum problemlerinin ortaya çıkması, halen postoperatif dönemde cerrahi konforu bozan bir problem olarak devam etmektedir. Bu çalışmamızda kardiyopulmoner bypass (KPB) esnasında rutin olarak dekonnekte edilen akciğerlerin düşük tidal volüm altında sürekli ventilasyonu ile akciğerde oluşabilecek sekestrasyonun önlenmesini ve postoperatif dönemde akciğer dokusundaki ödemi azaltmayı ve bunu literatür eşliğinde sunmayı amaçladık. Bu amaçla ardışık olarak elektif şartlarda planlı 40 koroner arter bypass cerrahisi hastasını iki gruba (Grup 1, Grup 2) ayırarak inceledik.Koroner arter bypass cerrahisi yapılan 40 hasta iki gruba ayrılarak incelendi. KPB esnasında; normalde dekonnekte edilen (grup 1) 20 hasta (13 erkek, 7 kadın; ortalama yaş 58±8) ve düşük tidal volüm ile ventile edilen (grup 2) 20 hasta (12 erkek, 8 kadın; ortalama yaş 60±5) çalışmaya alındı. Hastaların preoperatif özellikleri açısından farklılık olmamasına özen gösterildi. İki grubun operasyon sonrası akciğer ventilatör modları, arteriyel kan gazları düzeyleri, ekstübasyon zamanları, preoperatif solunum fonksiyon testleri (SFT) ve postoperatif 7. gün ve 1.ay SFT karşılaştırıldı. Operasyondan sonra hastaların 2. saat SMIV modunda %40 oksijenle yoğun bakımda arteriyel kan gazlarındaki parsiyel oksijen (PO2) miktarı ortalama değerleri grup 1’de 105±10 mmHg, grup 2’de 120 ± 20 mmHg, SO2 değerleri sırasıyla 92±4 ve 94±4 entübasyon zamanları ortalama grup 1’de 5,3 ±0,4 saat, grup 2’de 4,2 ±0,3 saat, servis oksijen satürasyon takiplerinde grup 1’de ortalama %83 ± 5, grup 2’deki hastalarda %90 ± 3 olacak şekilde anlamlı derecede farklı çıkmıştır.KPB esnasında akciğerin düşük tidal volüm ile ventilasyonunun normalde uygulanan dekonneksiyon metoduyla karşılaştırıldığında akciğer fonksiyonlarını daha iyi koruduğu görüşündeyiz. Çalışmamız ışığında görüldü ki düşük tidal volüm ile ventilasyon sonrasında solunum fonksiyonları daha iyi olmakta ve solunumsal komplikasyonlara daha az rastlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası Klinik Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Uluslararası Klinik Araştırmalar Dergisi