Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 5
AB´nin Ekonomiye İlişkin Tavsiye Kararlarının Türk Ticaret ve Yatırımları Üzerindeki Etkisinin Analizi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, katılım sürecinde Türk ticaret ve yatırımları üzerinde AB'nin ekonomi üzerine önerilerini değerlendirmeye odaklanmaktadır. 2005-2019 yılları arasında AB tarafından Türkiye´ye ilişkin yayınlanan ilerleme raporları analiz edilerek ve karşılaştırılarak bahse konu önerilerin etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada, içerik analizi methodolojisi kullanılmıştır. Bu bağlamda, mezkûr ilerleme raporlarında yer alan AB müktesebatının ticaret ve yatırımla ilgili olabilecek 5 başlığındaki değişiklikler minvalinde Türkiye ekonomisindeki gelişmeler araştırılmıştır: Ticarette dışa açıklık; piyasaya erişim, yabancı sermaye girişleri ve finansal açıklık; doğrudan yabancı yatırım (DYY) ve cari işlemler dengesi. Bulgular, AB önerilerine uyumun, özellikle 2010 yılından önce ticarette dışa açıklık ile finansal açıklık ve yabancı sermaye girişi olmak üzere iki bölümde ileri olduğunu göstermektedir. Bu bölümler bir ekonominin dış dünya ile olan ilişkilerine odaklandığından, mezkur bölümlerdeki iyileşmeler inceleme döneminde uluslararası pazarlar ile olan ilişkilerin iyi durumda olduğunu göstermektedir. Ancak, Türkiye’nin cari işlemler dengesi ve DYY ortamının iyileştirilmesi gibi diğer alanlarda öneriler doğrultusunda yeterince iyi bir performans sergileyememiş olduğu görülmektedir. AB, bu konularda iyi planlanmış aksiyonların özellikle son on yılda azaldığını vurgulamaktadır. Çalışmanın bir başka ilginç bulgusu, AB'nin muhtelif önerilerinde bazı tutarsızlıklar olduğudur. Zaman zaman AB raporları süreklilik arz eden bir yaklaşım sunamamakta ve bazı karışıklıklara neden olmaktadırlar. Sonuç olarak, AB’nin ekonomik koşulsallığının Türkiye ekonomisi için bazı alanlarda itici güç oluşturduğu ileri sürülebilir.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 424
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
389/520

Turkish Studies Economics, Finance, Politics