Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 5
Türkiye’de Kırsal Kalkınma Planlaması Aracılığıyla Neoliberal Öznenin İnşası
2024
Dergi:  
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye'de tarım sektöründe neoliberal politikaların uygulanması kırsal nüfus açısından olumsuz sonuçlar doğurmuş ve bu durum kırsal kalkınma politikalarında değişiklik yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışma, yeni politika biçiminin kırsal alanda neoliberal öznenin inşasını içerdiğini ileri sürerek literatüre katkı sağlamaktadır. Çalışmanın amacı bu süreçte planlamanın dinamiklerini analiz etmektir, çalışmanın yöntemi ise neoliberal öznellik odaklı eleştirel bir bakış açısıyla ulusal ve bölgesel kalkınma planlarının niteliksel analizini içermektedir. Ayrıca, ortaya çıkan kırsal aktörler olarak kadınların yeri de incelenmektedir. Yeni politikalar, kırsal aktörleri ekonomik açıdan daha gelişmiş bölgelere göç etmeye zorlamak yerine, bireylerin kendi bağlamları içerisinde dönüşümlerini teşvik etmektedir. Bu, kırsal kesimdeki bireyleri, bu çalışmada da gösterildiği gibi, piyasa dinamikleriyle uyumlu gerekli becerileri kazanmaya itmektedir. Beşerî sermayelerine yatırım yaparak istihdam edilebilirliklerini ve girişimcilik kapasitelerini geliştirmeleri beklenmektedir. Çalışma aynı zamanda devletin sorumluluğu hem bireylere hem de yerel kurumlara devrederek ve aynı zamanda farklı bölgesel uygulamaların ulusal düzeyde uyumlaştırılmasını sağlayarak kolaylaştırıcı bir rol oynadığını da ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Construction Of The Neoliberal Subject Through Rural Development Planning In Turkey
2024
Yazar:  
Özet:

The implementation of neoliberal policies in the agricultural sector in Türkiye has yielded adverse consequences for rural population, which necessitated a change in rural development policies. This study contributes to the literature by asserting that the new form of policies involves construction of the neoliberal subject in rural areas. The objective is analysing the dynamics of planning in this process, the method includes a qualitative analysis of national and regional development plans from a critical lens focused on neoliberal subjectivity. Furthermore, it examines the place of women, as emerging rural actors. Under new policies, rather than compelling rural actors to migrate to economically more developed regions, individuals are encouraged to transform within their own context. This leads rural individuals to acquire the requisite skills aligned with market dynamics, as evidenced in this study. They should enhance their employability and entrepreneurial capacities, by investing in their human capital. The study also reveals that the state plays a facilitating role, by shifting responsibility to both individuals and local institutions, while also ensuring the harmonization of diverse regional practices at the national level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 461
2023 Impact/Etki : 0.412
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi