Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 9
Katı atık toplama sıklığının toplama-taşıma maliyetine etkisi
2018
Dergi:  
Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel ölçekte 2010 yılında toplamda 1,3 milyar ton katı atık üretilmiştir. Mevcut durumda bu katı atıkların %84’ü toplanmakta ve  %15’i geri dönüştürülebilmektedir. Bir entegre katı atık yönetim sistemi içerisinde maliyetiyüksek kalemi atıkların toplanması ve taşınması oluşturmaktadır ve maliyetleri toplam atık yönetimi içerisinde %80’e kadar ulaşabilmektedir. Türkiye’de atıkların toplanması ilçe belediyeleri tarafından yapılmakta veya yaptırılmaktadır. Yakıt giderleri, taşıt amortismanı ve personel giderleri atık toplamanın başlıca işletme maliyet bileşenleridir. Toplanan atık miktarı, atığın fiziksel özellikleri, toplama araçlarının tipleri, kapasiteleri ve yerleşim yeri ile aktarma merkezi arasındaki mesafe maliyeti etkileyen diğer parametrelerdir. Bu çalışmada katı atık toplama sıklığının toplama-taşıma maliyetine etkisini belirleyebilmek adına gerçek koşullara uygun senaryo geliştirilmiş, aktarmalı ve aktarmasız taşıma durumları için maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Senaryonun gerçekçi olması için araç hacmi, atık yoğunluğu, atık miktarı, yerleşim yeri ve aktarma merkezi mesafesi gibi parametreler; literatür taraması sonrasında, özel sektör ve yerel yönetimlerde yetkili kişilerden alınan bilgilerle oluşturulmuştur. Çalışmada toplam proje ömrü 30 yıl olarak kabul edilmiş olup, 6 yılda 1 ihalenin yenilenmesi öngörülmüştür. 8 m3 kasalı toplama araçlarının kullandığı, 100 ton/gün atık üretimi olduğu ve aktarma merkezinin yerleşim yerine 10 km uzaklıkta bulunduğu kabulüyle aktarmalı ve aktarmasız taşıma için toplama ve taşıma maliyetleri hesaplanmış, toplama sıklığının günde birden haftada bire düşürülmesi durumunda yaşanacak değişimler incelenmiştir. Bertaraf tesisinin yerleşim yerinden 30 km mesafede olduğu durumlarda taşıma sıklığının günde birden, haftada bire düşürülmesi toplama ve taşıma maliyetlerini neredeyse %30 oranında düşürdüğü belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi