Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 3
Hemşirelik Öğrencilerinin Klinik Performanslarina İlişkin Öz-Yeterliklerinin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hemşirelik eğitiminin değerlendirilmesinde, öğrencilerin klinik performanslarına ilişkin öz-yeterlik durumlarının değerlendirilmesi önemlidir. Amaç: Bu araştırma, İzmir’deki bir hemşirelik fakültesi’nde öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinin klinik performanslarına ilişkin öz-yeterliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Yöntem: Araştırma 1 Nisan–31 Mayıs 2018 tarihleri arasında, İzmir’deki bir hemşirelik fakültesi’nde 2., 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören öğrencilerde yapılmıştır. Araştırma için ulaşılabilen, araştırmaya katılmayı kabul eden 241 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; “Birey Tanıtım Formu” ve “Klinik Performansta Öz-Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 programında, Mann Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Analizi testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin Klinik Performansta Öz-Yeterlik Ölçeği madde puan ortalamaları toplam ölçekte 80.21 ± 12.99, veri toplamada 81.05 ± 12.85, tanılama ve planlamada 78.13 ± 14.85, uygulamada 82.26 ± 13.52 ve değerlendirmede 78.22 ± 16.14 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyetine göre Klinik Performansta Öz-Yeterlik Ölçeği toplam ölçek ve alt boyut puanları incelendiğinde, toplam ve alt boyut puan ortancaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, 4. sınıfların toplam ölçekte ve bütün alt boyutlardaki öz-yeterlik puan ortalamalarının 2. ve 3. sınıflardan daha yüksek olduğu (p = .000) bulunmuştur. Öğrencilerin akademik not ortalamasıyla Klinik Performansta Öz Yeterlik Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki (r = .24) saptanmıştır. Sonuç: Öğrencilerin klinik performansta öz yeterlilik algılarının ortalamanın üzerinde olduğu, bu sonucun öğrenim görülen sınıftan etkilenirken, cinsiyetin klinik performansa ilişkin öz yeterlik algısını etkilemediği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Nursing Students’ Self Efficacy Regarding Their Clinical Performance
2022
Yazar:  
Özet:

Background: In evaluating nursing education, it is important to evaluate students' self-efficacy regarding their clinical performance. Objectives: This is a descriptive study conducted to understand the performance on the self efficacy of nursery student studying in İzmir. Methods: Study was conducted on a group of second, third and fourth grader students of a nursery faculty between the dates April 1 and May 31 2018. 241 voluntarily participated students have created the main sample of the study. Individual introduction form and clinical performance self efficacy scale were used in the process of collecting the data. The data were analyzed in the SPSS 22.0 programme using the Mann Whitney U test, the Kruskal-Wallis test and the Spearman Line Difference Correlation Analysis tests. Results: The clinical performance self-efficacy scale item score average of the students participating in the study was found to be 80.21 ± 12.99 in total scale, 81.05 ± 12.85 in data collection, 78.13 ± 14.85 in diagnosis and planning, 82.2 ± 13.52 in practice and 78.22 ± 16.14 in evaluation. When the Clinical Performance Self- Efficacy Scale total scale and sub-dimension scores were examined according to the gender of the students, there was no statistically significant difference between the total and sub-dimension mean scores, and mean scores of the 4th graders in the total scale and in all sub-dimensions found to be higher than the 2nd and 3rd graders (p = .000). A statistically positive and low-level significant relationship was found between the students’ academic grade point average and the Clinical Performance Self-Efficacy Scale score averages (r = .24). Conclusion: It was observed that the students’ perceptions of self-efficacy in clinical performance were above the average, this result was affected by the class of education, while gender did not affect the self–efficacy perception regarding clinical performance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 402
Atıf : 3.800
2023 Impact/Etki : 0.257
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi