Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Tek Merkezli Olarak MRG Öncesi Dönemde Opere Edilmiş İntrakranial Meningiom"ların Klinik Sonuçlarının Günümüz Literatür Bulgularıyla Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Türk Nöroşirürji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: İntrakranial menengiom cerrahisi beyin cerrahisinde en sık uygulanan cerrahi işlemlerden birisidir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak görüntüleme yöntemlerinde ve cerrahi prosedürlerde de gelişmeler olmaktadır. Bu sunumda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) olmadan yapılan cerrahi işlemler günümüz teknolojik gelişmeler paralelinde yapılan operasyonlar ile karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 1982- 1991 yılları arasında kliniğimizde opere edilen 226 intrakranial menengiom olgusu günümüzde yapılan 200 olgu ile karşılaştırılmıştır. Cerrahi öncesi kullanılan tetkik yöntemleri, cerrahi esnasında kullanılan teknolojiler, morbidite ve mortalite oranları , hasta yatış süreleri açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: 1982- 1991 yılları arasında opere edilen 226 olguda tanısal amaçla ayrıntılı nörolojik muayene eşliğinde Kranial Bilgisayarlı Tomografi (BBT), perkütan serebral angiografi, direkt grafiler kullanılmıştır. Günümüzde opere edilen olgularda ise MRG, Digital Angiografi (DSA), ön olanda yer almaktadır. Cerrahi sırasında ise gerekli olgularda nöronavigasyon sistemi de kullanılmaktadır. 1982-1991 yılları arasında opere edilen olgularda morbidite sayısı 49, mortalite sayısı 14 olarak tespit edilmiştir. Hastanede ortalama yatış süresi ise 15 gün olarak bulunmuştur. 2005-2019 yılları arasında kliniğimizde opere edilen 200 olguda ise teknolojik gelişmelere paralel olarak morbidite, mortalite oranları daha düşük bulunmuştur. Bunun dışında hastanede yatış süresi ortalama 5 gün olarak tespit edilmiştir. Hastanede yatış sürelerinin azalması ile hasta konforu, enfeksiyon riski ve ekonomik fayda anlamında ciddi iyileşmeler olmuştur. Sonuç: İntrakranial menengiom cerrahisi beyin cerrahi pratiğinde en sık yapılan cerrahi işlemlerden birisidir. Görüntüleme yöntemlerinin yetersiz olduğu dönemlerde yapılan cerrahi işlemlerde morbidite ve mortalite oranları ve hasta yatış süreleri yeni cerrahi teknikler ve görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırıldığında iyi yönde farklılık arzetmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Nöroşirürji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 735
2023 Impact/Etki : 0.189
Türk Nöroşirürji Dergisi