Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 6
Osman Bayder. El-Hidâye: Bir Fıkıh Metninin Hanefî Geleneğe Etkisi. İstanbul: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yayınları, 2020, 195 sayfa.
2021
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik eserlerle olan irtibatımız arttıkça klasiklerin nasıl klasikleştiği konusuna olan ilgi ve merakımız da derinleşiyor. Özellikle Hanefî fıkıh literatürünün klasik hüviyetini kazanmış bazı örnekleri, sâir kitaplardan daha fazla ilgi görmüş, birçok çalışmaya konu olmuştur. Mâverâünnehir bölgesi fakihlerinden Ali b. Ebî Bekir el-Merğînânî’nin (ö. 593/1197) el-Hidâye şerhu Bidâyeti’l-mübtedî isimli eseri de üzerine şerh, haşiye, ta‘lîk türlerinde yüzün üzerinde çalışma yapılmış bir klasiktir. Osman Bayder, el-Hidâye: Bir Fıkıh Metninin Hanefî Geleneğe Etkisi adlı kitabında Merğînânî’nin meşhur eserinin kendinden sonraki Hanefî geleneğe etkisini incelemektedir. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Kitaptaki yol haritasını ve izlenen yöntemi bölümler özelinde açıklayan detaylı bir giriş bölümü barındırmayan eserin “Öz Söz”ünde yazar, kitaptaki hedefini ve kitabın inceleme alanını şöyle belirtmiştir: “Bu çalışma Hidâye’nin Hanefî literatürü açısından önemini ve sonraki döneme etkisini incelemektedir” . Birinci Bölüm’de standart bir âlim biyografisinin aktarımı yerine Merğînânî’nin yer aldığı gelenekten, içinde bulunduğu ilmî çevreden bahsedilmiş ve mezhep içindeki konumu ile içtihat derecesi tartışılmıştır. Bu bölümde müellifin hayatına dâir kitabın iddiasını desteklemeyecek bilgilerin bulunmaması kitap için artı olsa da Merğînânî’ye ait eserlerin tamamının burada verilmemesi eksiklik olarak değerlendirilebilir. Ayrıca bazı eserlerin zikredildiği yerde Merğînânî’nin Muhtârâtü’n-nevâzil isimli eseri sehven Muhtârâtu’z-Ziyâdât olarak verilmiştir. Zira kaynaklarda Merğînânî’ye böyle bir eser nispet edilmemektedir. Yazar bu bölümde, Merğînânî’nin Hanefî füru fıkhı açısından konumunu tartıştıktan sonra onun mezhebin usulündeki önemini de önemli usul ve kelam kitaplarının aktarım silsilelerini inceleyerek göstermeye çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler:

by Osman Bayder. Al-Hidâye: The influence of a fictional text on the Hanefist tradition. Istanbul: Hacıveyiszade Islamic and Cultural Foundation Publications, 2020, 195 pages.
2021
Yazar:  
Özet:

As our contact with classical works increases, our interest and curiosity about how classics become deeper. Specifically, some examples of Hanefî fıkıh literature which gained the classical reward, have seen more interest than the Sâir books, have been the subject of many studies. The city of Al-Aqsa is the city of Al-Aqsa, the city of Al-Aqsa, the city of Al-Aqsa. 593/1197) El-Hidâye sherhu Bidâyeti'l-mübtedî is a classical work done on the face in sherh, haşiye, ta'lîk types. In his book, Osman Bayder, al-Hidâye: The influence of a Fıkıh text on the Hanefî Tradition, he examines the influence of the famous work of Merğînî on the Hanefî Tradition after him. The book consists of three sections. In the "Self Word" of the work, which does not contain a detailed entry section that describes the road map in the book and the followed method in sections, the author pointed out the purpose of the book and the scope of the book as follows: "This study examines the importance of Hâdeya in terms of Hanefî literature and the effect of the subsequent period." In the first part, instead of the translation of a standard scientist biography, the tradition in which the Merginani is located, the scientific environment in which it is mentioned and the degree of drinking is discussed with its position in the discipline. In this section, the knowledge that does not support the claim of the book in the life of the author may not be found for the book, but the whole work of the Merginani may not be found here as a lack of knowledge. There is also a number of places where the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name. There is no such thing as the source of the resurrection. The author in this section, after discussing the position of Merginani in terms of the Hanefî fûr fûh, tried to show the importance of his philosophy in the procedure of the important procedure and the translation of the curve books.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 2.463
2023 Impact/Etki : 0.075
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi