Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Rüzgâr Enerji Santrali kurulumunda rüzgâr türbinlerinin mikro yerleşimi için bir optimizasyon modeli
2018
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Yazar:  
Özet:

Rüzgâr enerjisi santrali (RES) kurulumunda türbinlerin mikro yerleşimi en önemli konulardan biridir. Türbinlerin uygun şekilde yerleştirilmesi RES’in üretim miktarının artmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada RES kurulumu için bir optimizasyon modeli geliştirilmiştir. İlk olarak RES’in kurulacağı bölge karesel alanlara bölünmüştür. Bu alanlardaki rüzgâr hızı olasılık yoğunluk fonksiyonu Weibull eğrisi kullanılarak modellenmiştir. Bu eğrinin A ve k parametreleri WAsP (Rüzgâr Atlası Analiz ve Uygulama Programı) yazılımından elde edilmiştir. Daha sonra bu alanlara türbin yerleştirilmesi durumunda üretilecek enerji, olasılık yoğunluk fonksiyonu ve türbin güç eğrisi kullanılarak hesaplanmıştır. Modelin çözümünde Genetik Algoritma (GA) kullanılmıştır. Türbin koordinatları, RES'in enerji üretimini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan GA tarafından belirlenmiştir. Modelin uygulamasındaki RES Danimarka Roskilde bölgesine kurulmuştur. Bölge 20×20 adet karesel alanlara bölünmüştür. RES her birinin gücü 2 MW olan 10 adet Bonus türbinden oluşmaktadır. Son olarak ise WAsP yazılımından güç yoğunluğu haritası elde edilmiştir. Model çözümünde bulunan koordinatlara türbinler yerleştirildiğinde, koordinatların en yüksek güç yoğunluğuna sahip alanlar olduğu görülmüştür. Bu sonuç, önerilen modelin RES kurulumunda etkili bir şekilde türbin yerleşimi yaptığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

An optimization model for the micro-installation of wind turbines in the wind power plant installation
2018
Yazar:  
Özet:

In the installation of the wind power plant (RES), the microplacement of turbines is one of the most important topics. The proper placement of turbines ensures the increase in the production amount of RES. In this study, a optimization model for the RES installation was developed. First, the area where the RES was established was divided into square areas. The wind speed in these areas has been modeled using the weibull curve for the intensity function. Parameters A and k of this curve are obtained from the software WAsP (Wind Atlas Analysis and Application Program). It is then calculated using the energy that will be produced in the event of the turbine placement in these fields, the probability intensity function and the turbine power curve. Genetic algorithm (GA) is used. Turbine coordinates are determined by GA, which helps to maximize the energy production of RES. RES in the application of the model was established in the Danish Roskilde region. The area is divided into 20×20 square areas. RES consists of 10 bonus turbines with a power of 2 MW of each. Finally, the power intensity map was obtained from the WAsP software. When turbines are placed on the coordinates found in the model solution, it has been shown that the coordinates are areas with the highest power intensity. This result showed that the recommended model effectively placed the turbine in the RES installation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 690
Atıf : 1.535
2023 Impact/Etki : 0.057
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji