Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 10
Cumhuriyet Dönemi Romanlarında Kanuni Sultan Süleyman
2020
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kanuni Sultan Süleyman, sadece askeri ve siyasi dehasıyla değil kültürel ve sanatsal açılardan da Osmanlı Devleti’ne en ihtişamlı yıllarını yaşatan önemli bir devlet adamıdır. Osmanlı tarihçisi ve Şeyhülislamı Kemalpaşazade, ünlü şair Baki; Türk mimarisinin parlak isimlerinden Mimarbaşı Sinan; ünlü denizci ve Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa, onun döneminde değer gören sanat, kültür ve devlet adamlarından birkaçıdır. 71 yaşında çıktığı Zigetvar Seferi’nde vefat eden ve Batılı tarihçiler tarafından ‘Muhteşem Süleyman’, ‘Büyük Türk’ olarak nitelendirilen Kanuni, sanat dünyasının da ele aldığı çok önemli figürlerden biridir. Yaşadığı dönemden başlayarak günümüze kadar birçok edebi türe konu olan Sultan Süleyman, ayrıca kendisi ve dönemiyle ilgili olarak birçok araştırma ve bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Türk edebiyatında şiir, tiyatro, öykü, roman gibi birçok türe konu olan Kanuni, Muhibbi mahlasıyla şiirler de kaleme almıştır. Tanzimat’tan sonra görülen edebi türler içinde önce oyunlarda hayat bulan Kanuni, bir roman kahramanı olarak ilk kez Cumhuriyet döneminde karşımıza çıkar. 1928 yılında Nizamettin Nazif tarafından kaleme alınan Deli Deryalılar, Kanuni Sultan Süleyman ve dönemini ilk kez ele alışı ve tarihe bakış açısı noktasıyla önemli bir roman olarak karşımıza çıkar. Kendisinden sonra yazılan romanlarda da Kanuni’ye bakış açısı birçok açıdan bu romanı tekrarlar. 1950 yılında Feridun Fazıl Tülbentçi tarafından yazılan Kanuni Sultan Süleyman romanı ise tarihe bakış açısı ve Kanuni karakterini işleyişi açısından Deli Deryalılar’dan ayrılır. Bu açıdan her iki romandaki Kanuni karakterinin karşılaştırılması dönemin tarih anlayışını göstermesi açısından yararlı olacaktır. Biz de bu çalışmamızda söz konusu romanları merkeze alarak Cumhuriyet dönemi tarihi romanlarında Kanuni Sultan Süleyman’ın nasıl ele alındığını, hangi bakış açılarına göre canlandırıldığını incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

The Roman of the Republic of Sultan Suleiman
2020
Yazar:  
Özet:

The lawful Sultan Suleyman is an important state man who has lived the most glorious years of the Ottoman State not only with his military and political greatness, but also in cultural and artistic terms. The Ottoman historian and Sheikh Islam Kemalpaşazade, the famous poet Baki; the architect Sinan of the brilliant names of Turkish architecture; the famous marine and captain Barbaros Hayrettin Pasha, is one of the art, culture and state men valued in his time. The law, which died at the Zigetvar Seferi at the age of 71, and was called "Muhteşem Suleyman" by Western historians, "Great Turk", is one of the very important figures that the art world also deals with. Sultan Suleyman, which has been the subject of many literary kinds from his time to today, has also been the subject of many research and scientific studies related to himself and his time. In Turkish literature, poems, theaters, stories, novels, such as many kinds of subjects, the Kanuni, the Muhibbi mahlas and the poems have also taken the pen. In the literary genres seen after Tanzimat, Kanuni, who first lived in the games, comes to us for the first time in the Republic period as a novel hero. The Crazy Deryals, which was drawn up by Nizamettin Nazif in 1928, appears to us as an important novel with a view to the lawful Sultan Suleyman and his period for the first time and a history point of view. In his later novel, the view of Kanuni repeats this novel in many ways. In 1950, the novel by Feridun Fazıl Tülbentçi, the Law of Sultan Suleyman, is separated from the Crazy Deryals in terms of history and law character processing. In this regard, the comparison of the legal character in both novels will be useful in terms of showing the understanding of the history of the period. In this work we will also try to look at how the Romanes of the Republic were addressed in the historical novels of the Law of Sultan Suleyman, and according to what perspectives it was animated.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.227
2023 Impact/Etki : 0.114
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi