Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1
 İndirme 1
HARP YILLARINDA SON OSMANLI MEBUSAN MECLİSİNDE BİR PORTRE: MEHMET ATA BEY
2022
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öğrenim hayatına Nevşehir İptidai Mektebinde başlayan Mehmet Ata Bey, orta öğrenimi Karaman Rüştiyesinde tamamlamıştır. Daha sonra İstanbul Mercan İdadisini bitirmiş ve 1905 Temmuzunda Mülkiye Mektebinin yüksek kısmından mezun olmuştur. 1 Eylül 1908 tarihinde Ürgüp Kaymakamlığı’na tayin olması ile devlet memuriyetine başlamıştır. Karaağaç, Aziziye ve Karaman da Kaymakamlık yapan Mehmet Ata Bey, Eylül 1913’te Sivas Vilayeti Mektupçuluğuna atanmıştır. Ardından Yozgat ve Maraş Mutasarrıflıklarına getirilmiştir. Mehmet Ata Beyin Maraş Mutasarrıflığı görevi devam ederken Osmanlı Mebusan Meclisinin son dönemi için yapılan seçimlerde Niğde mebusu olarak seçilmiştir. Mehmet Ata Bey, Osmanlı Mebusan Meclisinde 9 Şubat 1920 tarihli dokuzuncu oturumdan itibaren aktif rol almış, kısa süren mebusluk süresince bir takrir, bir sual takriri ve bazı önemli konular üzerine konuşmalar yapmıştır. Mebusan Meclisinin feshi sonrası Heyeti Temsiliye’nin çağrısına uyarak TBMM’ye Niğde mebusu olarak katılmıştır. Birinci Mecliste iki kez Dâhiliye Vekilliğine seçilmiştir. TBMM’nin II. ve III. dönemlerinde de Niğde mebusu seçilmiş, 1933 tarihinde vefat etmiştir. Bu çalışmada, yeni belgeler ışığında Mehmet Ata Beyin hayatı ve siyasi faaliyetleri Osmanlı Arşivi, TBMM kayıtları, Meclis-i Mebusan Zabıt Cerideleri, Emekli Sandığı Arşivi ve diğer tetkik eserlerden yararlanılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Portrait In The Last Ottoman Parliament During The War Years: Mehmet Ata Bey
2022
Yazar:  
Özet:

Mr. Mehmet Ata, who started his education life in Nevşehir Primary School, completed his secondary education in Karaman Junior High School. Then, he graduated from Istanbul Mercan High School and completed the higher part of the Civil School in July 1905. When he was appointed to Ürgüp District Governorship on September 1, 1908, he started his civil service. Mr. Mehmet Ata, who was the district governor in Karaağaç, Aziziye, and Karaman, was appointed to Sivas Province Letter Office in September 1913. He was then promoted to the Yozgat and Maraş Lieutenant Governorships. Mr. Mehmet Ata was elected as the deputy of Niğde in the elections held for the last term of the Ottoman Parliament while he was working as the Governor of Maraş. Mr. Mehmet Ata took an active role in the Ottoman Parliament from the 9th session on February 9, 1920, and during the short period of his deputyship, he gave speeches one report, one question, and some important issues. After the dissolution of the First Parliamentary Assembly, he followed the call of the Representation and joined the Grand National Assembly of Turkey (GNAT) as a deputy from Niğde. He was elected twice as the Minister of Internal Affairs in the First Assembly. He was elected as the deputy of Niğde during the II. and III. period of GNAT and died in 1933. In this study, within the scope of new documents, the life and political activities of Mr. Mehmet Ata were examined by using the Ottoman Archive, the records of the Turkish Grand National Assembly, the reports of First Parliament, the Retirement Fund Archive, and other research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan Bilimleri Dergisi