Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Hikikomori Ölçeği'nin (HQ-25) Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Avrasya Spor Bilimleri ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Japonca'da 'sosyal geri çekilme' anlamına gelen Hikikomori, başta gelişmiş ülkeler ve Uzak Doğu bölgesi olmak üzere çeşitli kültürlerde görülmüştür. 25 maddelik Hikikomori Anketi (HQ-25), hikikomori'nin değerlendirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir ölçektir. Ancak Japonya dışındaki popülasyonlarda psikometrik özelliklerini inceleyen çok az çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı, HQ-25'in kısaltılmış bir versiyonunun psikometrik özelliklerini incelemektir. Örneklemi, 12-65 yaş arası 501 Türk katılımcı oluşturmuştur. Veri analizleri tanımlayıcı istatistikler, aykırı değer ve normal dağılım (çarpıklık-basıklık) incelenmesinin yanı sıra, Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (sırasıyla AFA ve CFA), iç tutarlılık güvenilirliği için Cronbach Alfa ve “iki yarı test güvenirliği” (Split-Half), yakınsak ve ıraksak geçerlilik için Ortalama Açıklanan Varyans (AVE) ve Bileşik Güvenilirlik (CR) değerlerini içermektedir. HQ-25'ten 8 maddelik tek faktörlü bir model oluşturulmuştur. Sonuçlar, Hikikomori Ölçeği’nin (HQ-8) 8 maddelik versiyonunun tek faktörlü yapısı için yeterli psikometrik özellikler gösterdi. Bu çalışma, Hikikomori Ölçeği’nin (HQ-8) kısa bir versiyonunun Türkiye'deki bir yetişkin örnekleminde güvenilirliğine ve geçerliliğine ilişkin ön kanıtlar sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Psychometric Properties Of The Hikikomori Questionnaire (hq-25) In Turkiye
2022
Yazar:  
Özet:

Hikikomori, which means 'social withdrawal' in Japanese, has been seen in a variety of cultures, particularly in developed countries and in the Far East region. The 25-item Hikikomori Questionnaire (HQ-25) is a scale designed to assist in the evaluation of hikikomori, but few studies have examined its psychometric properties in populations outside Japan. The aim of this study was to examine the psychometric properties of a shortened version of the HQ-25. The sample consisted of 501 Turkish participants between 12 and 65 years of age. Data analyses included examination of descriptive statistics, outliers, and normal distribution (skewness-kurtosis), as well as exploratory and confirmatory factor analysis (EFA and CFA respectively), Cronbach alpha and “split-half” for internal consistency and reliability, and Average Variance Extracted (AVE) and Composite Reliability (CR) for convergent and discriminant validity. A single factor model with 8 items from the HQ-25 was formed. Results demonstrated adequate psychometric properties for a single factor structure of an 8-item version of the Hikikomori Questionnaire (HQ-8). This study provides preliminary evidence of the reliability and validity of a brief version of the Hikikomori Questionnaire (HQ-8) in a sample of adults in Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Avrasya Spor Bilimleri ve Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   other

Avrasya Spor Bilimleri ve Eğitim Dergisi