Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
COVID-19 Tanılı Yoğun Bakım Hastalarında Omega-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri Desteğinin Etkileri
2021
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

SARS-CoV-2 adı ile ilk kez bildirilen ve COVID-19 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüsün neden olduğu salgın hastalık kısa sürede yayılım göstererek küresel bir sağlık sorunu haline gelmiş ve Dünya Sağlık Örgütü salgını bir pandemi olarak nitelendirmiştir. COVID-19 hastalığının yönetimi için önerilen spesifik bir antiviral tedavi bulunmamaktadır. Hastalarda immün yanıtı hedefleyen ve sitokin fırtınasını azaltmaya yönelik alternatif tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, hastalığa yanıtın iyileştirilmesinde önemli bir stratejidir. Hastalıktan korunmada ve hastalığın yönetimi sürecinde konağın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini hedefleyen stratejiler, virüsle savaşmada ve hastalık etkisinin azaltılmasında önemlidir. Balık yağı kaynaklı Eikozapentaenoik Asit (EPA) ve Dokozahekzaenoik Asit (DHA) biyolojik olarak güçlü özellik taşır. Omega-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri (PUFA) güçlü immünmodülatör aktiviteye sahip olup, diyetin balık yağı ile zenginleştirilmesi monosit ve nötrofil kemotaksisinde azalmaya neden olur, proinflamatuvar sitokin üretimini azaltır ve antiinflamatuvar etkiler gösterir. Kritik hastalarda yapılan çalışmalar, enteral ve parenteral omega-3 PUFA takviyelerinin sitokin üretimini azalttığını göstermiştir. Sitokinler üzerindeki bu etkileri nedeni ile omega-3 PUFA, akut ve kronik inflamasyon durumlarında ve uygunsuz şekilde aktive edilmiş olan immün yanıtın azaltılmasında kullanılmaktadır. COVID-19 hastalığının yönetimi ile ilgili yayınlanan beslenme kılavuzları, balık yağı kullanımının hastalığın yönetiminde potansiyel yararlı etkileri olabileceğini bildirmiştir. Bu derleme yazıda, COVID-19 ile omega-3 PUFA arasındaki ilişki incelenmiş ve COVID-19 hastaları için omega-3 PUFA’ların önemi ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The effects of supporting Omega-3 Multiple Non-Saturated Fatty Acids in COVID-19 known intensive care patients
2021
Yazar:  
Özet:

The epidemic caused by the new type of coronavirus, first under the name SARS-CoV-2 and called COVID-19, has become a global health problem by rapid spread, and the World Health Organization has called the epidemic a pandemic. There is no specific antiviral treatment recommended for the management of COVID-19 disease. The development of alternative therapies aimed at immune response in patients and to reduce the cytocin storm is an important strategy in the improvement of the response to the disease. Strategies aimed at strengthening the home’s immune system in protecting against the disease and in the process of managing the disease are important in fighting the virus and reducing the effects of the disease. Fish oil derived Eikozapentaenoic Acid (EPA) and Docosahekzaenoic Acid (DHA) have biologically strong properties. Omega-3 Multiple Non-Saturated Fatty Acids (PUFA) have a strong immune-modulating activity, and the enrichment of the diet with fish oil causes a decrease in monocyte and neutrophile chemotoxy, reduces the production of pro-inflammatory cytokine and shows anti-inflammatory effects. Studies in critical patients have shown that enteral and parenteral omega-3 PUFA supplements reduce the production of sitocin. Because of these effects on cytokines, omega-3 PUFA is used in acute and chronic inflammatory cases and in the reduction of the immune response that has been improperly activated. The dietary guidelines published on the management of the COVID-19 disease have that the use of fish oil may have potential beneficial effects on the management of the disease. In this collection, the relationship between COVID-19 and omega-3 PUFA was studied and the importance of omega-3 PUFAs for COVID-19 patients was discussed.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.944
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi