Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
SENGLÂH LÜGATİNDE YER ALAN KİŞİ ADLARININ KAVRAM ALANLARI
2019
Dergi:  
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Senglâh, 1758-1760 (h.1172-1173) tarihlerinde Mirza Mehdi Han Esterabadî tarafından kaleme alınmıştır. Çağatayca yazılmış sözlükler arasında içerik ve hacim bakımından en kapsamlı sözlüktür. Kendisinden sonra yazılan çoğu sözlüğe de kaynaklık etmiştir. Üç bölümden oluşan eserin en önemli bölümü altı binden fazla kelimeyi ihtiva eden sözlük bölümüdür. Bu çalışmada Senglâh'ın sözlük bölümünde yer alan kişi adlarının kavram alanları üzerinde durulacaktır. Kişi adları bir dilin sözvarlığını yansıtması bakımından önemlidir. Bu noktada eser kişi adları bakımından son derece zengindir. Mevcut kişi adlarının da kavram alanı oldukça geniştir. Çalışmada lügatte yer alan kişi adlarının Farsça açıklanan anlamları verildikten sonra tasnif işlemine geçilmiştir. Tasnif işlemi yapılırken hem kavram alanı dikkate alınmış hem de sözcük oluşumun türü üzerinde durulmuştur. Bu şekilde Senglâh lügatinde yer alan kişi adlarının anlamsal olarak kapsadıkları kavram alanı ele alınmış ve eşanlamlılık, eşadlılık ve çokanlamlılık bağlamında incelenmiştir.     

Anahtar Kelimeler:

The name of the people who are in the covenant
2019
Yazar:  
Özet:

Senglâh, in 1758-1760 (h.1172-1173) was captured by Mirza Mehdi Han Esterabadî. It is the most comprehensive vocabulary in terms of content and volume. And most of the things that were written after him were written in the dictionary. The most important part of the work consisting of three sections is a dictionary that contains more than six thousand words. This study will focus on the conceptual fields of the people in the Senglâh dictionary section. The names of people are important to reflect the vocabulary of a language. This is a very rich person in terms of their names. The name of the present person is quite extensive. In the study, the names of the persons in the lie were given the meanings of the Persian described after the process was passed to the tasnif. When the design process is carried out, both the concept field is considered and the word formation is focused on the type. Thus, the field of concepts that the names of the people in the Senglâh lie meaningfully covered and studied in the context of equality, equality and multiplicity.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 1.385
2023 Impact/Etki : 0.071
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi