Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 1
TÜRKİYE’DE VERGİ MÜKELLEFLERİNİN EĞİTİM DÜZEYİ İLE VERGİ BİLİNCİ İLİŞKİSİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Vergi gelirleri devletlerin başlıca gelir kaynağıdır. Bu gelirlerin özellikle de kamusal hizmetlerin finansmanı yolunda harcandığının bilincinde olan mükellefler, vergi ile ilgili hem şekli hem de maddi yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmek konusunda daha hassas olacaklardır. Vergi bilincini etkileyen temel faktörler arasında eğitim düzeyi belki de en belirleyicidir. Her ne kadar literatürde eğitim seviyesinin yükselmesi ile vergi bilincinin artacağı genel kabul görmüş olsa da sahada gerçekten de bu yargının doğru olup olmadığı ampirik çalışmalara konu olmuştur. Biz bu çalışmamızda vergi bilinci ile birlikte kullanılan bazı temel kavramlara değindikten sonra Aydın İli özelinde vergi mükelleflerinin eğitim düzeyleri ile vergi bilinci arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalışacağız. Çalışmada eğitim düzeyi ile birçok parametre (vergi türü, gelir seviyesi, meslek, vergiye bakış açısı v.b.) karşılaştırılmış ve dolayısı ile eğitim düzeyi ile vergi bilinci arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Aydın İli genelinde 409 vergi mükellefi ile anket çalışması yapılmış, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda eğitim düzeyi ile vergi bilinci ortalaması (p=0,049), algısı ortalaması (p=0,003) ve okuryazarlığı ortalaması (p=0,014) arasında anlamlı farklar saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

TÜRKİYE’DE VERGİ MÜKELLEFLERİNİN EĞİTİM DÜZEYİ İLE VERGİ BİLİNCİ İLİŞKİSİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ
2021
Yazar:  
Özet:

Tax income is the main source of income. Those who are aware that these revenue is spent in the way of financing public services will be more sensitive to fulfil their form and material obligations in relation to taxation in full and timely manner. Among the key factors that influence tax awareness, the level of education is the most determining. Although literature has seen the general acceptance that tax awareness will increase with the level of education, it has been a matter of empirical studies whether this judgment is true or not. After we have referred to some of the basic concepts used together with tax awareness in this study, we will try to reveal the relationship between the educational levels of taxpayers and tax awareness. Many parameters with the level of education in the study (tax type, income level, profession, tax perspective, etc.) Compared and therefore assessed the relationship between the level of education and tax awareness. The survey was conducted with 409 taxpayers, the results were statistically evaluated. The study found significant differences between the level of education and the average tax awareness (p=0,049), the average perception (p=0,003) and the average literacy (p=0,014).

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.150
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi