Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
TAZE DİLİMLENMİŞ MEYVELERDE SALMONELLA TYPHIMURIUM’UN FAJLARLA BİYOKONTROLÜ
2024
Dergi:  
Gıda
Yazar:  
Özet:

Gıda kaynaklı hastalıklar dünya çapında halk sağlığı açısından büyük bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Mikrobiyel kaynaklı gıda zehirlenmelerinin başında ise patojenik Salmonella serotipleri gelmektedir. Bu çalışmada dilimlenmiş meyvelerde de rastlanan Salmonella Typhimurium’un fajlar ile inhibisyonu hedeflenmiştir. Bunun için atık su, çiğ süt ve tavuk eti örneklerinden izole edilen Salmonella Typhimurium fajlarının EcoRV ve XbaI enzimleri ile RFLP analizi yapılmış 9 fajdan 4’ünün genomik olarak birbirinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Tek aşamalı gelişme eğrileri çıkarılan bu fajların latent dönemleri kısa (5-15 dk), patlama büyüklükleri ise 25-111 PFU/hücre aralığında bulunmuştur. Fajların farklı cins bakterilere karşı litik etkisi incelenmiş fakat Salmonella dışındaki Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı litik etkisi saptanmamıştır. Fajlardan hazırlanan kokteyl ile kavunda S. Typhimurium sayısında MOI 1000 ve 10000 değerlerinde 2 log KOB/g azalış; ananas örneklerinde ise MOI 10 ve 100 değerlerinde 1 log KOB/g azalış tespit edilmiştir. Hazırlanan faj kokteylinin gıda endüstrisinde Salmonella kontrolü için kullanılabilecek stratejiler arasında olabileceği ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Biocontrol Of Salmonella Typhimurium In Fresh Sliced Fruits Using Phages
2024
Dergi:  
Gıda
Yazar:  
Özet:

Foodborne diseases continue to be a major public health problem worldwide. Pathogenic Salmonella serotypes are the leading cause of microbial food poisoning. This study aimed to inhibit Salmonella Typhimurium with phages as biological agents in fruits. RFLP analysis of Salmonella Typhimurium phages isolated from wastewater, raw milk and chicken meat samples was performed with EcoRV and XbaI enzymes. The latent periods of these phages, whose single-stage growth curves were obtained, were found to be short (5-15 minutes), and their burst size was found to be in the range of 25-111 PFU/cell. The lytic effect of phages against different types of bacteria was examined, but no lytic effect was detected against Gram-positive and Gram-negative bacteria other than Salmonella. With the cocktail prepared from phages, the number of S. Typhimurium in melon decreased by 2 log CFU/g at MOI 1000 and 10000; In pineapple samples, a 1 log CFU/g decrease was detected at MOI 10 and 100. It has been revealed that the prepared phage cocktail may be among the strategies that can be used for Salmonella control in the food industry.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gıda

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 4.980
Atıf : 10.445
2023 Impact/Etki : 0.178
Gıda