Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmen motivasyonuna etkisi
2023
Dergi:  
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin sergiledikleri liderlik stillerinin öğretmen motivasyonuna etkisini araştırmaktır. Nicel araştırma yaklaşımı ile tasarlanan çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılarak yöneticilerin liderlik stillerinin öğretmen motivasyonu üzerindeki etkisini belirlemek üzere bir model oluşturulmuştur. Bu çerçevede okul yöneticilerinin liderlik stillerinin alt boyutları bağımsız değişkenler, öğretmen motivasyonunun alt boyutları ise bağımlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankara il merkezinde bulunan 15 ilkokuldaki 411 öğretmen ve aynı okulların yöneticileri örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırma verileri “Okul Yöneticilerinin Liderlik Stili Ölçeği” ve “Öğretmen Motivasyon Ölçeği” kullanılarak elektronik ortamda araştırmacılar tarafından toplanmış ve istatistik paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi aşamasında değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularından ulaşılan sonuçlara göre öğretmenlerin genel motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu ve yöneticilerin liderlik stilleri ile öğretmenlerin motivasyon türleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin motivasyonu üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla kurulan regresyon modelinde liderlik stillerinin tüm alt boyutlarının öğretmenlerin içsel motivasyonunu yordadığı ortaya çıkmıştır. Bir diğer yandan yöneticilerin sergiledikleri demokratik ve otokratik stil değişkenleri öğretmenlerin hem dışsal hem de yönetsel motivasyon faktörlerini yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 110
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ