User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 10
 Downloands 1
Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmen motivasyonuna etkisi
2023
Journal:  
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ
Author:  
Abstract:

Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin sergiledikleri liderlik stillerinin öğretmen motivasyonuna etkisini araştırmaktır. Nicel araştırma yaklaşımı ile tasarlanan çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılarak yöneticilerin liderlik stillerinin öğretmen motivasyonu üzerindeki etkisini belirlemek üzere bir model oluşturulmuştur. Bu çerçevede okul yöneticilerinin liderlik stillerinin alt boyutları bağımsız değişkenler, öğretmen motivasyonunun alt boyutları ise bağımlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankara il merkezinde bulunan 15 ilkokuldaki 411 öğretmen ve aynı okulların yöneticileri örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırma verileri “Okul Yöneticilerinin Liderlik Stili Ölçeği” ve “Öğretmen Motivasyon Ölçeği” kullanılarak elektronik ortamda araştırmacılar tarafından toplanmış ve istatistik paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi aşamasında değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularından ulaşılan sonuçlara göre öğretmenlerin genel motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu ve yöneticilerin liderlik stilleri ile öğretmenlerin motivasyon türleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin motivasyonu üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla kurulan regresyon modelinde liderlik stillerinin tüm alt boyutlarının öğretmenlerin içsel motivasyonunu yordadığı ortaya çıkmıştır. Bir diğer yandan yöneticilerin sergiledikleri demokratik ve otokratik stil değişkenleri öğretmenlerin hem dışsal hem de yönetsel motivasyon faktörlerini yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 145
Cite : 131
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ