Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 9
6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN İLE İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
Journal of International Management, Educational and Economics Perspectives
Yazar:  
Özet:

Şiddet bireylerin yaralanmasına, sindirilmesine, öfkelenmesine veya duygusal baskı altına alınmasına yol açan davranış veya yaklaşımların bütünüdür. 6284 sayılı Kanunda yer alan şiddet kavramı ve buna verilecek anlam, Kanun’da yer alan koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, uygulanması kadına karşı şiddetin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Kadına yönelik şiddet küresel bir sorun olarak yaşamın her alanında karşımıza çıkan toplumsal bir gerçek olarak hala varlığını sürdürmektedir. Kadına yönelen şiddetin toplumun tamamı üzerinde kısa ve uzun dönemli etkilerinin bulunduğu, sağlık harcamalarından, ciddi ekonomik maliyetlere ve daha da önemlisi gelecek nesiller üzerine ciddi yansıma ve izleri olduğu görülmektedir. Çalışmada kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve sona erdirilmesinde hukuki mekanizmalarının önlem ve yaptırımlarına değinilecektir. Bu çerçevede Türk Ceza Kanunu dışındaki ilk özel Kanun olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun incelenecektir. Ayrıca Kanun’unda yer alan önleyici ve koruyucu tedbirlerin İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku açısından etkilerine değinilecektir. Sonuç olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesinde başarı tek bir Kanun, kurum, kuruluş ya da tedbirle elde edilemez, toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Law No 6284 On Protection Of Family and Prevention Of Violence Against Women and Relationship With Labor and Social Security Law
2021
Yazar:  
Özet:

Violence is the whole of behaviors or approaches that cause injury, intimidation, anger or emotional pressure on individuals. The concept of violence in the Law No. 6284 and the meaning to be given to it, taking and applying the protective and preventive measures in the Law are of great importance in preventing violence against women. Violence against women, as a global problem, still exists as a social reality that we encounter in all areas of life. It is seen that violence against women has short and long-term effects on the whole society, serious reflections and traces on health expenditures, serious economic costs and more importantly on future generations. In the study, the measures and sanctions of legal mechanisms in the prevention and ending of violence against women will be discussed. In this context, the Law No. 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women, which is the first private law other than the Turkish Penal Code, will be examined. In addition, the effects of the preventive and protective measures in the Law on Labor Law and Social Security Law will be mentioned. As a result, success in preventing violence against women cannot be achieved with a single law, institution, organization or measure, and it is necessary to increase social awareness and awareness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Journal of International Management, Educational and Economics Perspectives

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 182
Atıf : 451
Journal of International Management, Educational and Economics Perspectives