Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Hemşirelik Öğrencilerinin Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan hemşirelik öğrencilerinin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyleri ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, hemşirelik bölümünde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 275 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırma verileri Şubat-Mart 2020 tarihleri arasında, yüz yüze görüşme yöntemiyle, “Sosyodemografik Özellikler Formu” ve “Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (frekans, ortalama, standart sapma), Student t-testi, One-Way ANOVA ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.51±2.53, %69.5’i kadın, %32.4’ü birinci sınıftır. Öğrencilerin ölçek puan ortalamaları 20.93±4.31’dir. Yapılan analizler sonucunda üçüncü sınıfta olma, kadın cinsiyet, sağlık meslek lisesi mezunu olma, tuzsuz beslenme ve sigara kullanmama durumlarının kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sebep olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuçlar ve Öneriler: Öğrencilerin KARRİF-BD toplam puan ortalamalarının yüksek olduğu ve öğrencilerin bazı özelliklerinin puan ortalamalarını etkilediği saptanmıştır. Üniversite öğrencilerinde kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyine yönelik yapılan çalışmaların artırılması, özellikle sağlık bilimleri dışındaki diğer bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin de çalışmalara dahil edilmeleri ve bu konuda bilgilendirilmeleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Nursing Students’ Cardiovascular Diseases Risk Factors Knowledge Levels
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study is to determine the cardiovascular disease risk factors knowledge levels and related factors of nursing students studying at a state university. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with a total of 275 nursing students who agreed to participate in the study. Research data were collected between February and March 2020 by face-to-face interview method, using the “Sociodemographic Characteristics Form” and “Cardiovascular Diseases Risk Factors Knowledge Level (CARRIF-BD) Scale”. Descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation), Student’s t-test, One-Way ANOVA and Kruskal Wallis tests were used to evaluate the data. Results: The mean age of the students participating in the study was 20.51±2.53, 69.5% were female, and 32.4% were first year of study. The mean scores of the students were 20.93±4.31. As a result of the analyzes, it was determined that being in the third year of study, female gender, being a health vocational high school graduate, salt-free diet and not smoking caused a statistically significant difference in the knowledge levels of cardiovascular diseases risk factors (p<0.05). Conclusions and Suggestions: It was determined that the students’ CARRIF-KL total score averages were high and some characteristics of the students affected their average scores. It is recommended to increase studies on the level of knowledge of cardiovascular disease risk factors in university students, and to include students from other departments other than health sciences in the studies and to be informed about this issue.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 522
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi