Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Yetişkin Yaş Grubunda Özofagus Yabancı Cisimleri Kurban Bayramı Döneminde Artıyor Mu?
2021
Dergi:  
DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş:Yetişkinlerde görülen özofagial YC’ler genellikle iyi çiğnenmemiş ve büyük gıda lokmalarıdır. Yabancı cisim (YC) yutulması daha çok çocukluk çağında görülür. Klinik pratiğimizde Müslümanların kutladıkları kurban bayramı sırasında özofagus YC vakalarında artış gözlemledik. Bu çalışma; yetişkin yaş grubunda özofagus YC vakalarının kurban bayramı döneminde artış gösterip-göstermediğini araştırmak ve YC vakalarının klinik özelliklerinin literatür eşliğinde tartışılmasını amaçlamaktadır.Yöntem: çalışma Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde retrospektif olarak gerçekleştirildi.Eylül 2014 ve Eylül 2019 tarihleri arasında endoskopik ve radyolojik olarak özofagus YC tanısı almış 18 yaşından büyük hastalar değerlendirmeye alındı. Bulgular: On altı hasta çalışmaya dahil edildi. Kurban bayramı döneminde özofagus YC görülme sıklığı %10, kurban bayramı dönemi dışında ise özofagus YC görülme oranı %0,51 olarak tespit edildi (p:0,001) . Kurban bayramı döneminde sadece 1 hastada direkt grafi ile tanı konulabilmiştir. Bu nedenle hastalara BT çekilmiştir. Kurban bayramı grubunda tüm vakalar fleksible endoskop ile tedavi edilmiştir. Diğer dönemlerde ki vakalardan 2’ si cerrahi olarak tedavi edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak özofagial YC görülme sıklığı kurban bayramı döneminde artmaktadır. Bu dönemde görülen YC vakaları genellikle özofagial gıda tıkacı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde tanıda direk grafi yetersiz kalabilmektedir. Fleksible endoskopi tedavi birincil seçim olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi