Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
ÇOCUKLARDA YAPILAN NATİV BÖBREK BİYOPSİLERİNİN KLİNİKOPATOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ
2023
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Renal parankimal hastalıkların değerlendirilmesinde önemli bir tanı yöntemi olan böbrek biyopsilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada 333 çocuk olguya yapılan nativ böbrek biyopsisi değerlendirildi. Biyopsiler yarı otomatik ve ince (16-18 G) iğneler kullanılarak yapıldı. BULGULAR: : En sık biyopsi endikasyonu proteinüri ve hematüri birlikteliği, en sık saptanan patolojik tanı ise minimal lezyon hastalığınında dahil olduğu normal biyopsi sonucu olarak saptandı. Biyopsi sırasında ya da sonrasında komplikasyon izlenmedi. Ortalama glomerül sayısı 27.1±17.8, yeterli sayıda glomerül saptanma oranı % 81.4, sınır yeterlilikte glomerül saptanma oranı % 8.4 ve yetersiz sayıda glomerül saptanma oranı % 10 olarak hesaplandı. Ultrasonografi olmaksızın yapılan biyopsiler ile karşılaştırıldığında, ultrasonografi eşliğinde biyopsi yapılan % 28.2 olguda ortalama glomerül sayısı daha yüksek ve yetersiz glomerül oranı daha düşük saptandı (31.5±18.1 vs 25.4±17.5 % 2.1 vs % 13.3). SONUÇ: Böbrek biyopsisi çocuklarda USG eşliğinde veya USG olmaksızın, otomatik ve ince iğneler kullanılarak kolay uygulanabilen ve komplikasyon olasılığı düşük bir tanı yöntemidir. Ultrasonografi ile yapılan biyopsilerde yeterli glomerül elde edilme oranı daha yüksek olup olanaklı olduğu sürece ulatrasonografi eşliğinde biyopsi yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Clinicopathological Evalution Of Native Kidney Biopsies In Children
2023
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: It is aimed to evaluate kidney biopsies, which is an important diagnostic method in the evaluation of renal parenchymal diseases. MATERIAL AND METHODS: In this study, native kidney biopsies performed on 333 pediatric cases were evaluated. Biopsies were performed using semiautomatic and fine (16-18 G) needles. RESULTS: The most common biopsy indication was proteinuria and hematuria, and the most common pathological diagnosis was normal biopsy results including minimal lesion disease. No complications were observed during or after the biopsy. The mean number of glomeruli was 27.1±17.8, the rate of detection of sufficient number of glomeruli was 81.4%, the rate of detection of borderline sufficient glomeruli was 8.4%, and the rate of detection of insufficient number of glomeruli was 10%. Compared to the biopsies performed without ultrasonography, the mean glomeruli count was higher and the rate of insufficient glomeruli was lower in 28.2% of the cases who underwent ultrasound-guided biopsy (31.5±18.1 vs 25.4±17.5 ; 2.1% vs 13.3%). CONCLUSIONS: Kidney biopsy is a diagnostic method that can be easily performed in children with or without USG, using automatic and fine needles, and has a low complication rate. The rate of obtaining sufficient glomeruli is higher in biopsies performed with ultrasonography, and biopsy should be performed with ultrasound guidance whenever possible.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.053
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi