Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 13
MECAZLI SÖZCÜKLERİN TENASÜP İÇİNDEKİ YERİ
2019
Dergi:  
Türkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Belagatte tenasüp, fikrî bir sebepten veya mahiyetlerindeki bir özellikten dolayı, anlamları arasında tezat dışında bir ilgi bulunan sözcüklerin aynı ifadede toplanması yoluyla oluşan bir edebî sanattır. Bir başka deyişle, bir metinde çağrışım yoluyla aralarında biçimsel ya da anlamsal bağıntılar kurulabilen sözcüklerin oluşturduğu bütünün yarattığı çağrışım alanı veya aynı temaya bağlı olan kelime ve deyimlerden oluşan kelime alanıdır. Metin analizlerinde, tenasüpleri oluşturan söz varlığı ile ilgili saptamalar, bu sözcüklerin düzanlamları itibariyle yarattıkları aynı temaya bağlı olma uyumuna göre yapılmaktadır. Ancak kimi metinlerde, bazı sözcükler düzanlamlarıyla değil, metnin bağlamı içinde kazandıkları mecazî (figurative) anlamla tenasüp içinde yer almaktadırlar. Yaygın olduğu şekilde düzanlamlarıyla değil de, metnin bağlamı içinde kazandıkları mecazî (figurative) anlamla tenasübe iştirak eden bu sözcüklerin, söz konusu tenasübü oluşturan sözcükler sıralamasında gösterilip gösterilmemesi tartışmaya açık bir konudur. Ancak, tenasübe eşlik eden anlamın istiare yoluyla başka bir sözcükle temsil ediliyor olması, o sözcüğün tenasübü oluşturan sözcüklerden sayılmasına engel görülmemesi gerekir. Çünkü, özellikle şiir dilinde, anlam büyük ölçüde bağlam içinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu bildiride, edebî metinlerden seçilen tenasüp örneklerinden hareketle, mecazlı sözcüklerin tenasüp içindeki yeri değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

MECAZLI SÖZCÜKLERİN TENASÜP İÇİNDEKİ YERİ
2019
Yazar:  
Özet:

Belagatte is a literary art formed by the assembly of words with an interest in the same expression, for an intellectual reason or for a character in their characteristics, among their meanings, except for the expression. In other words, the call field is the call field created by the whole of words that form formally or meaningfully connections can be established through call in a text or the word field consisting of words and phrases linked to the same topic. In the text analysis, the conclusions about the existence of the word that forms the tenasupes are made according to the conformity of these words to the same subject they create according to the arrangements. But in some texts, some words are not in the arrangements, but in the context of the text in the form of the figurative meaning they gain. It is clear to discuss whether these words, which participate in the textual (figurative) meaning of the text in the context of their arrangements as common, are indicated in the rankings of the words that make up the textual (figurative) meaning. However, that the meaning accompanying the tenasube is represented by another word through the dialect, it should not be prevented from counting that word from the words that make up the tenasube. Because, especially in poetry, meaning is a situation that arises largely within the context. In this statement, the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation of the explanation.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkoloji Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 526
Türkoloji Dergisi