Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
COVID-19 Tanılı Yoğun Bakım Hastalarında Prognozu Öngörmede Platelet ve D-Dimer Düzeylerinin Etkinliği
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Corona Virüs Hastalığı (COVID-19) koagülopatisinin patofizyolojisi ve klinik belirtilerinin altında yatan mekanizma belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, birkaç çalışma, özellikle COVID-19 ile ilişkili pnömoni ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) olan hastalarda anormal pıhtılaşma parametreleri bildirmiştir. COVID-19 koagülopatisinin altında yatan mekanizma bilinmemekle birlikte, bunun bir yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC) şekli olduğu öne sürülmüştür. Bu çalışmada, COVID-19 tanılı yoğun bakım hastalarında prognozu öngörmede platelet ve D-dimer düzeylerinin etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Demografik, klinik, laboratuvar verileri ve radyolojik bulgular, standart bir veri toplama formu kullanılarak hastane elektronik hasta kayıtlarından elde edildi. Platelet sayıları ve D-dimer verileri kaydedildi. Hastaların hastanede kalış süreleri, mekanik ventilatörde kalış süreleri ve yoğun bakımda kalış süreleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya COVID-19 tanılı 102 yoğun bakım hastası dahil edildi. Tüm hastalarda Polimeraz Zincir Reaksiyonu(PCR) onayı ve göğüs bilgisayarlı tomografiside (BT) COVID-19 ile uyumlu anormallikler vardı. Göğüs BT ile kanıtlanmış bilateral pnömoni, hastaların %91,2'sinde bildirilmiştir. Ölen hastaların platelet sayısı medyan 247x109 L (min-maks 192 - 354), D dimer seviyesi medyan 7.03 (min-maks 3.36-17.7) mg L-1idi. Yaşayan hastalar platelet sayısı medyan 310 x109 L (min-maks 234 – 350), D-dimer değerleri medyan 1,59 idi (min-maks 0,82 -2). Yaşayan ve ölen hastaların platelet sayıları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0.193). Ancak ölen hastaların D-dimer düzeyleri istatistiksel olarak daha yüksekti (p= 0.001). Sonuç: Yüksek veya azalmayan D-dimer seviyeleri, COVID-19 pnömonisi olan hastalarda kötü prognozu gösterebilirken trombosit sayılarının öngörücü bir değeri yoktur.

Anahtar Kelimeler:

The Effectiveness Of Platelet and D-dimer Levels In Predicting Prognosis In Intensive Care Patients Diagnosed With Covid-19
2022
Yazar:  
Özet:

Background: The pathophysiology of coagulopathy in patients with Corona virus disease 2019 (COVID-19) and its clinical manifestations remain unclear. However, several studies have reported abnormal coagulation parameters, notably in patients with COVID-19 associated pneumonia and acute respiratory distress syn-drome. Although the underlying mechanism of COVID-19 coagulopathy remains unknown, it has been sug-gested to be a form of disseminated intravascular coagulation. We aimed to determine the predictive value of platelet count and D-dimer levels in predicting prognosis in intensive care patients with a diagnosis of COVID-19. Materials and Methods: Demographic, clinical, laboratory data and radiological findings were obtained from the hospital electronic patient record using a standard data collection form. Platelet counts and D-dimer data were noted. Intensive care stay, mechanical ventilator duration and hospital stay of the patients were ana-lyzed retrospectively. Clinical data covers also comorbid conditions. Results: The study included 102 intensive care patients with COVID-19 diagnosis. All the patients had Poly-merase Chain Reaction (PCR) confirmation and abnormalities on chest computed tomography (CT) consistent with COVID-19. Bilateral pneumonia proven by chest CT was reported in 91.2% of the patient. The platelet count of patients who died was median 247x109 /L (min-max 192 - 354), D dimer levels was median 7.03 (min-max 3.36-17.7) mg/L. Patients who living were platelet counts median 310 x109/L (min-max 234 – 350), D-dimer levels median 1.59 (min-max 0.82 -2). There was no statistically significant difference when the platelet count of the survived and deceased patients were compared (p=0.193). But the patients who died was D-dimer levels statistically higher (p=0.001). Conclusions: High or non-decreasing D-dimer levels may indicate poor prognosis in patients with COVID-19 pneumonia whereas platelet counts don’t have a predictive value.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi