Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
SERVİKAL PREMALİGN LEZYONLARDA KOLPOSKOPİNİN YERİ
2015
Dergi:  
Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Servikal premalign lezyon nedeni ile polikliniğimize başvuran hastalarda kolposkopinin tanısal değeri araştırıldı. Materyal ve Metod: Bu prospektif çalışmaya, 1 Ocak 2009 ile 31 Ocak 2010 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, yapılan smear sonucunda servikal premalign lezyon tespit edilen 80 kadın hasta dahil edildi. Tüm olgulara aynı zamanda endoservikal küretaj (ECC) ve probe küretaj uygulandı. Elde edilen verilerle ilgili istatistik hesaplamalarda SPSS-13.0 programı kullanıldı. Bulgular: Olguların 38'i (%47,5) ASCUS, 21'i ( %26,3 ) ASC-H, 7 ‘si ( %8,8) LSIL, 12'si (%15) HSIL, 2‘si ( %2,5) AGNOS idi. Çalışmaya dahil edilen patolojik smearli tüm olgulara uygulanan kolposkopi işlemi sonucunda 33 ( %41,3) hastanın kolposkopisi normal, 47 (%58,8) hastanın kolposkopisi ise patolojik olarak değerlendirildi. Kolposkopi eşliğinde servikal biyopsi uygulanan hastaların patoloji sonuçlarını değerlendirdiğimizde 16 hastanın sonucu normal idi. 26 hastada servisit ve erezyon, 3 hastada koilositik değişiklikler, 35 hastada ise patolojik sonuçlar (LSIL, HSIL, SCC) görüldü. Kolposkopinin servikal premalign lezyonları belirlemedeki sensitivitesi %85,7, spesifitesi %62,2, Pozitif Prediktif Değeri (PPD) %63,8, Negatif Prediktif değeri(NPD) %84,8 olarak bulundu. Sonuç: Kolposkopi körlemesine 4 kadran biyopsi, gereksiz konizasyon ve invaziv cerrahi prosedürlerin azalmasını sağlamıştır. Kolposkopi yönlendirilmiş biyopsi servikal premalign lezyonların tanısında altın standarttır. Diğer yandan ise kişisel bir prosedürdür, yüksek oranda gözlemcinin değerlendirmesine bağlıdır. Ancak sitolojik, kolposkopik ve histolojik verilerin birlikte incelenmesiyle hastaya en dogru yaklaşım yapılmış olur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 30
Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi