Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 118
 İndirme 4
Hamza Baba Türbesi Etrafında Uygulanan Ritüeller ve Bektaşilik Geleneği
2020
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dinimizde, örf ve adetlerimizde her zaman büyüklere saygı bizler için önemli bir yere sahip olmuştur. Hele ki olağanüstü mucizelere sahip olan, keramet ehli kişilere olan inanç ve sevgi birçok şeyin üstünde tutulmuştur. Bu keramet ehli kişilerin Hakk’a yürümelerinin ardından onlar için yapılan türbeler, yatırlar ve ziyaretler insanların uğrak yerlerinden biri haline dönüşmüştür.Anadolu halkı, yıllar boyunca ulu kişilere sevgi ve saygı göstermiş, onların kabirlerini yüce bir makam kabul etmişlerdir. Bu bağlamda türbe, yatır ve ziyaretler Anadolu halkı için büyük bir önemesahiptir.İnsanlar türbe, yatır ve ziyaretlere giderek dualar etmektedir. Bu dualarının gerçekleşmesi için Allah’a kurban adamaktadırlar. Duaları kabul olduğunda da türbe, ziyaret vb. yerlere gelip adaklarını kurban etmektedirler. Bunun dışında duaları kabul olsun diye farklı uygulama ve pratiklerde gerçekleştirmektedirler.Türbeler, yatırlar ve ziyaretler çevresinde gerçekleştirilen uygulamalar ve ritüeller yıllarca sürmüş, günümüze kadar gelmiştir. Halen varlığını devam ettirmektedir. İzmir’in Kemalpaşa İlçesinde bulunan Hamza Baba Türbesi de yıllar boyunca Anadolu halkının ziyaret ettiği, adaklar adadığı, çeşitli pratikler ve ritüeller gerçekleştirdiği bir türbe olarak varlığını devam ettirmektedir. Hem kültürümüze ait izler barındırması hem de Alevi ve Bektaşi geleneklerine ait uygulamaların yapıldığı bir türbe olması mahiyetiyle çalışmamızı bu türbe üzerine hazırladık. Çalışmamızın esasını Hamza Baba Türbesi, Hamza Baba’nın bağlı bulunduğu Bektaşi geleneği, türbe etrafında gerçekleştirilen pratikler ve ritüeller içermektedir. Bu amaçla hazırlanan çalışmamızda türbenin bağlı bulunduğu köy halkı ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen bilgiler yazılı kaynaklarla desteklenerek çalışma hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Rituals and Traditions of Behavior Applied Around Hamza Baba Turbesi
2020
Yazar:  
Özet:

In our religion, our worship and our acts, the respect for the great has always had an important place for us. The belief and love of those who have extraordinary miracles, the faith and love of those who are worthless, have been kept above many things. Those who have gone to the way to the Hague have made for them turbines, deposits and visits have become one of the places of visit to the people.The people of Anatolia have shown love and respect to the people of the Hague over the years, they have accepted their tombs as a supreme office. In this context, turbe, deposit and visits are of great importance for the Anadolu people.People are increasingly praying to turbe, deposit and visits. They offer sacrifices to Allah for their prayer to be fulfilled. When the prayers are accepted, the tour, the visit, etc. They come to their places and sacrifice them. In addition, they perform in different practices and practices in order to accept prayers.The practices and rituals carried out around turbines, deposits and visits have lasted years, and have come to the present day. It continues its existence. The Hamza Baba Turbesi, located in the Kemalpaşa district of İzmir, continues its existence as a turbine that has been visited by the Anadolu people for many years, dedicated to the people, performing various practices and rituals. We have prepared our work on this turbine to host traces of our culture and to be a turbine where the practices of Alevi and Bektaşi traditions are made. The foundation of our work includes Hamza Baba Turbesi, the Bektaşi tradition where Hamza Baba is connected, the practices and rituals carried out around the turbine. Our work prepared for this purpose was discussed with the people of the village where the turbine was linked and the information obtained was supported by written sources.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 927
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi