Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 16
COVİD-19 Pandemi Sürecinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Anksiyete, Stres Düzeyleri ve Başa Çıkma Stratejilerinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma COVİD-19 pandemi sürecinde çalışan ebe ve hemşirelerin anksiyete, stres düzeyleri ve başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı türdeki araştırmanın örneklemini bir il merkezindeki Eğitim ve Araştırma hastanesinde çalışan 212 ebe (n=69) ve hemşire (n=143) oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu, Stres Belirti Ölçeği ve Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği (BÇSÖ) ile toplanmıştır. Hem ebe hem de hemşirelerde anksiyete ile stres puan ortalamaları arasında pozitif yönlü, ebelerde ise anksiyete ile BÇSÖ alt boyutlarından problem çözme ile negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır (p<0,05). Ebelerin sağlık durumu, COVİD-19’a bağlı iş arkadaşları, özel ve aile yaşamında değişim yaşama durumuna göre anksiyete; sağlık durumuna göre stres; meslek ünvanına göre BÇSÖ alt boyutlarından problem çözme puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Hemşirelerin sağlık durumu ve çalışma saatlerine göre anksiyete ve stres; cinsiyete ve çalıştığı birime göre problem çözme; COVİD-19’a bağlı özel ve aile yaşamında değişim yaşama durumuna göre BÇSÖ tüm alt boyutlarının puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Ebelerde sağlık, iş arkadaşları, özel ve aile yaşamında değişim yaşama durumu anksiyete, sağlık durumu stres düzeylerini, meslek başa çıkma stratejilerini etkilemektedir. Ayrıca hemşirelerde sağlık ve çalışma saatleri anksiyete ve stresi; cinsiyet, acil serviste çalışma, COVİD-19’a bağlı özel ve aile yaşamında değişim yaşama başa çıkma stratejilerini etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Anxiety, Stress Levels and Coping Strategies Of Midwives and Nurses Working In The Covid-19 Pandemic Process
2023
Yazar:  
Özet:

This research was conducted to determine the anxiety, stress levels and coping strategies of midwives and nurses working during the COVID-19 pandemic. The sample of this descriptive study consisted of 212 midwives (n=69) and nurses (n=143) working in a Training and Research Hospital in a city center. Data were collected using Personal Information Form, Coronavirus Anxiety Scale Short Form, Stress Symptom Scale and Coping Strategies Scale (CSS). There is a statistically significant positive relationship between anxiety and stress mean scores in both midwives and nurses, and a negative relationship between anxiety and problem solving of midwives (p<0.05). A statistically significant difference was found between the anxiety mean scores of midwives according to their health status, their colleagues, change in private and family life due to COVID-19 between the stress mean scores according to their health status between problem solving mean scores according to job title (p<0.05). A statistically significant difference was found between the anxiety and stress mean scores according to the health status and working hours of nurses their problem solving mean scores according to gender and department between CSS sub-dimensions according to the change in private and family life due to COVID-19 (p<0.05). Health status, colleagues, changes in private and family life of midwives affect anxiety, health stress levels, and occupational coping strategies. In addition, health status and working hours of nurses affect anxiety and stress gender, working in the emergency room, and experiencing changes in private and family life due to COVID-19 affect coping strategies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi