Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Türkiye’de Mimarlık ve İç Mimarlık Öğretiminde Yangın Güvenliğine Samsun Özelinden Bakış
2019
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

Yangın, binalara zarar vermesi ve insanlara olumsuz psikolojik etkisi nedeniyle ele alınması gereken en önemli tehlikelerden biridir. Mimari bir yapının yangına karşı sağlamlığı ve dirençliliği, teknik bir konu olduğu kadar bir eğitim sorunudur. Bu bağlamda, mimarların ve iç mimarların yangın güvenliği ile ilgili eğitim seviyelerinin yüksek tutulması, bir mimari yapının yangına karşı dayanıklılığını artıran bir faktördür. Her ne kadar tüm mimar ve iç mimarların uzmanlık seviyesinde yangın bilgisine sahip olması istenmemekle birlikte, ilgili yönetmelikleri ve yapılması gerekenleri asgari derecede bilmesi ve tasarımda bu bilgileri kullanabilmesi beklenmektedir. Bununla beraber, mimar ve iç mimarların yangınla ilgili eğitim süreçlerinin, meslek öğretimi sırasında doğrudan ve etkin bir biçimde verilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye’ye bağlı üniversitelerde mimarlık, iç mimarlık ile iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinde yangın güvenliği ile ilgili doğrudan verilen temel eğitim ve bilgiler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yapılan anket çalışması ile birlikte analiz edilmektedir. Ayrıca, konu ile ilgili yapılması gerekenler etraflıca değerlendirilmekte ve karar vericilere yönelik öneriler getirilmektedir. Konuyla ilgili kaynakların azlığından dolayı bu çalışma, ulaştığı sonuçlar ve getirdiği öneriler bakımından yapılacak araştırmalara ışık tutacak bilgileri içermektedir. Çalışma sonucunda, Türkiye'de mimarlık, iç mimarlık ile iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinde verilen yangın güvenliği eğitimlerinin halen yeterince yaygınlaşmadığı ve bu konuda eksiklikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, binalarda yangına karşı direncin artırılması için Türkiye'de mimarlık ve iç mimarlık bölümlerinde yangına bağlı eğitimlerin yaygınlaştırılması elzemdir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey in Architecture and Interior Architecture Teaching Fire Safety from Samsun Special
2019
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

The fire is one of the most important dangers to be dealt with due to damage to buildings and negative psychological effects on people. The strength and fire resistance of an architectural structure is an educational issue as a technical subject. In this context, the high level of training in fire safety for architects and interior architects is a factor that increases the fire resistance of an architectural structure. Although it is not desired that all architects and interior architects have fire knowledge at the level of expertise, it is expected that they know the relevant regulations and what to be done at the minimum and that they can use this information in design. However, it is very important for architects and interior architects to provide fire-related training processes directly and effectively during professional teaching. In this study, the basic training and information on fire safety directly provided in the departments of architecture, interior architecture and interior architecture and environmental design at the associated universities in Turkey is analyzed along with the survey work done at the Faculty of Architecture of the University of Ondokuz May. In addition, what needs to be done on the subject is thoroughly evaluated and recommendations are brought to decision makers. Due to the lack of resources related to the subject, this study contains information to keep light on the research that will be carried out in terms of the results it has achieved and the recommendations it brings. The study concluded that the fire safety training provided in the departments of architecture, interior architecture and interior architecture and environmental design in Turkey has not yet been sufficiently spread and there are shortcomings in this regard. As a result, the dissemination of fire-related training in the architecture and interior architecture departments in Turkey is essential to increase fire resistance in buildings.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Resilience

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 142
Atıf : 557
2023 Impact/Etki : 0.324
Resilience