User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 2
 Views 9
Çocukluk Döneminde Cinsel İstismar Üzerine Yapılan Çalışmaların İçerik Analizi
2020
Journal:  
Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Çocuk cinsel istismarı çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim düzeyi göz önüne alındığında anlamlandıramayacağı, kendi rızası dışında gelişen cinsel eylemlere zorla ya da ikna edilerek dâhil edilmesidir. Çocukluk döneminde cinsel istismara maruz kalmak çocuğun tüm gelişim alanlarını uzun ve kısa vadeli olarak önemli ölçüde etkileyen küresel halk sağlığı sorunlarından biridir. Bu çalışmanın amacı çocukluk döneminde görülen cinsel istismara yönelik yapılmış çalışmaların sistematik bir şekilde değerlendirilmesidir. Yöntem: Değerlendirmede 01.01.2019 - 05.05.2020 tarihleri arasında PubMed veri tabanına ait yayınlardan ‘child sexual abuse’ sözcük grubu kullanılarak yapılan arama ile ulaşılan çalışmalar taranmıştır. Bu anahtar kelime ile ilgili tarih aralığı sınırlandırılarak toplam 3201 çalışma görüntülenmiş olup tam metin olarak 2649 çalışmaya ulaşılmıştır. Konunun içeriği, yaş aralığı (0-18), başlık ve anahtar kelime uygunluğu, araştırma makalesi olması gibi kriterler değerlendirilerek uygun olmayan araştırmalar, derleme makaleler ve meta-analiz çalışmaları bu çalışmaya dâhil edilmemiştir. Değerlendirme kriterlerini karşılamayan çalışmalar çıkarıldığında toplam 12 makale incelenmiştir. Bulgular: Çalışmalar incelendiğinde çalışma grubunun çoğunu ergenlerin oluşturduğu, cinsel istismar öyküsü olan çocukların, istismarcılarının çoğunun yakınlarındaki kişiler olduğu, istismarın zararlı madde kullanımı, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili doğrudan ilişkisi olduğu ve intihar etme düşüncelerinin olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çocuk cinsel istismarı çocuğun hayatında derin izler bırakarak yetişkinliğe kadar etkisini sürdüren problemlere neden olmaktadır. Cinsel istismarın risk faktörleri ve sonuçları arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik araştırmalar, erken müdahale ve önleme programlarına yönelik araştırmalara göre daha fazladır. Çocuk cinsel istismarı yaygınlığını azaltmak için gelişimi bilen kişiler tarafından yapılacak değerlendirmelere, aile ve okul temelli programlara, bu değerlendirme ve programların etkililiğinin araştırılmasına ihtiyaç vardır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi