Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Ferro glukonatın sitotoksik etkisinin Allium cepa kök ucunda değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada, Allium cepa L ve ferro glukonat (E579) kullanılmıştır. A. cepa kökleri, farklı konsantrasyonlarda ferro glukonat ile muamele edilmiştir. A. cepa kök uzunlukları ölçülmüştür. Böylece EC50 değeri 0,068 g / l olarak belirlenmiştir. Daha sonra A. cepa kökleri 24, 48, 72 saat EC50 / 2 (0.034 g / l), EC50 (0.068 g / l), 2XEC50 (0.136 g / l) ile muamele edilmiştir. Bu sürelerin sonunda kök uçları kesilerek ışık mikroskobunda gözlem için hazırlanmıştır. Her muamele periyodu ve konsantrasyon için en az 5000 hücre sayılmıştır. Sitotoksisitenin belirlenmesinde mitotik indeks kullanılmıştır. Mitotik indeks (MI) = bölünen hücre sayısı / toplam hücre sayısı X 100 formülü ile hesaplanmıştır. TUKEY çoklu karşılaştırma testi ve tekrarlanan ölçümlü ANOVA kullanılmıştır. Ferro glukonat konsantrasyonları arasındaki farkın muamele süresine göre değiştiği belirlenmiştir. Mitotik indeks açısından, tüm uygulama periyodu sonunda kontrol dozlarının ortalamasının EC50/2, EC50, EC50X2 dozlarına göre yüksek olduğu bulunmuştur ve artan dozla azaldığı ortaya konmuştur. EC50X2 konsantrasyonunun 24, 48 ve 72 saat süresince muamelesinin ardından, muamele süresi uzadıkça mitotik indeksin azalmış olduğu saptanmıştır. Kontrol grubuna göre ferro glukonatın kök uçlarında hücre bölünmesini azalttığı bulunmuştur. Böylece, ferro glukonatın A. cepa kök uçlarında sitotoksik olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, muamele süresi ve dozunun artması nedeniyle ferro glukonatın sitotoksik etkisinin arttığı ve bunun nedeninin de mitotik indeksin azaldığından dolayı olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları, literatürdeki gıda katkı maddelerinin sitotoksik etkisinin olabileceğinin saptanması sonuçlarıyla paralellik göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Cytotoxic Effect Of Ferrous Gluconate On Allium Cepa Root Tip
2021
Yazar:  
Özet:

It was used Allium cepa L and ferrous gluconate (E579). A. cepa roots were treated with ferrous gluconate of different concentrations. A. cepa root lengths were measured. So, the EC50 value was determined as 0.068 g/l. Then, A. cepa L. roots were treated with EC50 / 2 (0.034 g/l), EC50 (0.068 g/l), 2XEC50 (0.136 g/l) for 24, 48, 72 hours. The root tips were cut and prepared for observation in the light microscope. For each group, at least 5000 cell counts were made. Mitotic index was used in the determination of cytotoxicity. TUKEY multiple comparison test and Repeated measurement ANOVA was used. It was determined that the difference between ferrous gluconate concentrations varied as far as the treatment duration. In the way of mitotic index, it was stated that mean of control doses at all treatment duration were significantly higher than the EC50/2, EC50, EC50X2 doses and decreased with the increasing dose. After 24, 48 and 72 hours treatment of EC50X2 dose, it was found that mitotic index decreased due to increasing in application duration. It was detected that ferrous gluconate reduced mitotic division at the root of A. cepa in comparison to the control group. In this way, it was established that ferrous gluconate can be cytotoxic. In addition to this, it was determined that the cytotoxic effect of ferrous gluconate increased and mitotic index decreased due to increasing of treatment duration and dose. Results of this research are parallel with the literatüre that food additives might cause cytotoxicity.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.295
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi