Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 31
 İndirme 1
Mezheplerin Ana İhtilâf Konularından Biri Olarak Kabir Azâbı
2020
Dergi:  
Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akıl yürütme veya beş duyu vasıtasıyla bilinemeyip yalnızca vahiy yoluyla sâbit olan gaybî konulardan biri de kabir azâbıdır. Kabir azâbı konusunda bazı âyetlerin işareti ve çeşitli hadislerin de beyanları söz konusudur. Bu âyet ve hadisler itikadî mezhepler tarafından farklı yorumlanarak farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Ehl-i Sünnet âlimleri, Fir’avun ve ona uyanların sabah akşam ateşe arz edildiğini, kıyamet gününde ise azâbın en şiddetlisine çarptırılacaklarını, münâfıkların iki defa azap gördükten sonra ayrıca büyük bir azâba da mâruz bırakılacağını, kâfirlere cehennemdeki büyük azaptan önce yakın bir azâbın da tattırılacağını bildiren âyetler ile Hz. Peygamber’in kabirde azap gören bazı kimselerin sesini işittiğine, kabir azâbından Allah’a sığındığına, cenaze namazını kıldırdığı ölüyü kabir azâbından koruması için Allah’a dua ettiğine dair birçok hadisin kabir azâbının varlığına açık delil olduğunu kabul etmişlerdir. Öte yandan Cehmiyye ve Râfızâ’nın kâhir ekseriyyeti, Mu’tezile’den ise bazı âlimler, hesap ve mizandan önce görülecek azâbı akla aykırı bularak, kabir azâbına delâlet ettiği söylenen âyetlerin işaretini reddetmiş ve âhâd haber oldukları gerekçesiyle hadislerin beyanını da kabul etmemişlerdir. Günümüz İslâm dünyasında bu iki farklı görüşün de izdüşümleri mesabesinde olan oluşumlar bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle itikadî fırkaların kabir azâbına dair argümanları aktarılacak, daha sonra da yapılan bu yorumlardan hangisinin gerçeğe daha yakın olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

As one of the main subjects of the tribe,
2020
Yazar:  
Özet:

And the five things that are unknown by reasoning, or by sense, and which are unknown only by revelation, are the grave punishment. The signs of the Qur’an and the signs of the Qur’an and the signs of the Qur’an and the signs of the Qur’an and the signs of the Qur’an. These signs and hadiths have been interpreted differently by the religious disciples and achieved different results. The Qur’an says that Pharaoh and those who followed him were brought to the fire in the morning and in the evening, and that they will be treated to the heavier of the punishment on the Day of Resurrection, and that the disbelievers will be treated two times after the punishment, and that a great punishment will be treated, and that the unbelievers will be treated a near punishment before the great punishment in Hell. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) has heard the voice of some of those who have been punished in the grave, and many have accepted that it is a clear proof of the existence of the grave punishment, and that it is a shelter to Allah from the grave punishment, and that it is a prayer to Allah to protect the dead from the grave punishment. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). In today’s Islamic world, these two different views are also formed between the distinctions. In this study, first the arguments about the grave punishment of the frogs will be transmitted, and then it will be attempted to determine which of these comments is closer to the truth.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 202
Atıf : 408
2023 Impact/Etki : 0.083
Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi