User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 16
 Downloands 2
Determination of Optimal Land Use in Gökçeada
2013
Journal:  
Journal of Agricultural Sciences
Author:  
Abstract:

Mekanların sürdürülebilirliği, ancak doğal ve kültürel potansiyelin saptanarak ekolojik yapıya uygun arazi kullanımı ile başarılabilir. Yapılan bu araştırmada Gökçeada’nın mevcut arazi kullanım türleri belirlenmiş, Ada için en uygun arazi kullanım planlaması yapılmıştır. Ada’da Mevcut Arazi Kullanım Türleri (AKT) saptanmış ve sonra, bu AKT dikkate alınarak arazi karakteristikleri (eğim, bakı, toprak derinliği, kayalık vb.) belirlenmiştir. AKT’nin arazi gereksinimleri dikkate alınarak her bir haritalama ünitesi için AKT uygunluk endeks değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen Fiziksel Uygunluk Endeks (FUE) değerleri FAO sınıflama sistemi kullanılarak sınıflandırılmıştır. Üretilen AKT uygunluk haritaları McHarg’ın overlay (üst üste) yöntemi ile çakıştırılarak optimal arazi kullanım planlaması yapılmıştır. Planlamada, optimal arazi kullanım kararlarının önerilmesinde, koruma ve kullanma arasındaki denge, ekonomik etki, çevre duyarlı ekolojik etki ve kabul edilebilirlik ilkeleri dikkate alınmıştır. Gökçeada’da yapılan analiz sonucunda tarım alanlarının toplam arazi varlığı içindeki oranı uydu görüntüsü sınıflamasına göre % 5.7’dir. Arazi kullanım planlamasına göre Gökçeada için önerilen tarım alanları ise %17.07’dir. Bu sonuçlara göre Ada’da bulunan tarım alanlarından tam olarak yararlanılamamaktadır. Planlamada arazi kullanımında AKT’den tarım arazisine öncelik verilmesi ön görülmüştür. Uydu görüntüsü sınıflamasına göre Ada’nın genel alanının % 12.59’unu orman arazisi oluşturmaktadır. Orman arazileri optimal arazi kullanım haritasına göre % 35.06 oranında uygun alanlar olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre Ada’da orman arazilerinin oluşturulması gerekliliği ortaya konulmaktadır. Ada’da mera arazilerinin ise güncel arazi verilerine göre kullanım alanları tam olarak belirlenememekle birlikte, Ada halkı pratikte % 32.63 oranında bulunan frigana alanlarını serbest hayvancılıkta mera arazileri olarak kullanmaktadır. Mera arazileri araştırmada %21.21 olarak önerilmiştir. Ada’da sürdürülebilir arazi kullanımının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle araştırmada planlanan fiziki alanların kullanılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, uzaktan algılama, Gökçeada, arazi kullanımı, kullanım potansiyeli, uygunluk haritası.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Journal of Agricultural Sciences

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.092
Cite : 3.921
2023 Impact : 0.366
Journal of Agricultural Sciences