Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 20
TERÖR: NE YAŞIYORUZ? NASIL BAŞ EDİYORUZ?
2020
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de yaşayan insanlar, 2015 – 2016 yılları arasında, 2015’in Temmuz ayında Suruç patlaması ile başlayan ve 31 Aralık 2016’da Reina patlaması ile son bulan bir dizi terör saldırısına maruz kalmışlardır. Bu çalışmada, terör saldırılarını medya (görsel/yazılı ve/veya sosyal medya) kanalıyla öğrenen bireylerin kendilerini güvende hissetme düzeylerini, olaylardan etkilenme düzeylerini ile Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) semptom düzeylerini yordayan baş etme kaynakları incelenmiştir. Katılımcıların güvenlik duyguları ve farklı olaylardan etkilenme düzeyleri 2 farklı Likert tipi soru ile ölçülmüştür. TSSB semptomları, DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi ile, başa çıkma yolları ise Kaynakların Korunumu Ölçeği’nden (Conservation of Resources Scale) alınmış 5 madde ile değerlendirilmiştir. Bulgular, olayların katılımcıların üzerindeki etkilerinin oldukça yüksek olduğunu ve kendilerini güvende hissetmediklerini göstermektedir. Buna karşın örneklemin sadece 9.2%’sinin DSM-V’de belirtilen TSSB tanı kriterlerini karşılayacak düzeyde semptom rapor ettiğini göstermiştir. Bulgular, sosyo-ekomonomik düzeyin üç modelde de anlamlı bir yordayıcı olduğunu göstermektedir. Buna karşın, ilişkiyi kaynak olarak kullanmanın hem olaylardan etkilenme düzeyini hem de katılımcıların kendilerini ne denli güvende hissettiklerini yordamaktadır. Son olarak, cinsiyetin olaylardan etkilenme düzeyini yordamada anlamlı olduğu görülürken, ibadet etmenin güvende hissetmeyi yordadığı bulunmuştur. Bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Terrorism: What do we live? How to start?
2020
Yazar:  
Özet:

People who live in Turkey have suffered a series of terrorist attacks between 2015 and 2016, which began with the Suruç explosion in July 2015 and ended with the Reina explosion in December 31, 2016. This study examined the levels of people who learn about terror attacks through the media (visual/written and/or social media) feel safe, the levels of impact from events, and the sources of dealing with the symptoms of post-traumatic stress disorder (TSSB). Participants’ security feelings and levels of influence from different events were measured by 2 different Likert-type questions. The TSSB symptoms were evaluated by the Trauma Post-Stress Disorder Control List for DSM-5 and the ways to cope with the Resource Conservation Scale (Conservation of Resources Scale). The findings show that the effects of events on participants are quite high and they don’t feel safe. However, only 9.2% of the sampling showed symptoms at a level that meets the TSSB diagnosis criteria specified in DSM-V. The findings show that the socio-economic level is a meaningful indicator in the three models. Nevertheless, the use of the relationship as a source processes both the level of influence from events and how safe the participants feel. Finally, while gender appears to be meaningful in raising the level of influence from events, it has been found that worship makes it difficult to feel safe. The findings are discussed in the light of literature.

Anahtar Kelimeler:

Terrorism: What Do We Experience How Do We Cope
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.927
Atıf : 18.204
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi