Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 1
COVID-19 ile Yaşanan Sosyal İzolasyonun Aile ve Evlilik Yaşamına Yansımaları: Fenomenolojik Bir Çalışma
2021
Dergi:  
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Yazar:  
Özet:

Giriş: COVID-19 pandemisi, sadece bireyleri fiziksel olarak değil aynı zamanda ruhsal, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilemiştir. Bireylerin yaşantısında meydana gelen bu zorlanmalar aile ve evlilik yaşantısı üzerinde olumsuz etkilere de yol açabilmektedir. Yöntem: Bu araştırma, COVID-19 ile yaşanan sosyal izolasyonun aile ve evlilik yaşamı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla fenomenolojik niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, Tanıtıcı Özellikler Soru Formu ve Yarı Yapılandırılmış Açık Uçlu Derinlemesine Bireysel Görüşme Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, 15 evli bireyden toplanmıştır. Nitel veriler, tematik analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 41.73±10.52, evlilik süreleri ise 17.33±12.43 olarak bulunmuştur. Nitel verilerin analizi sonucunda, ‘COVID-19 Pandemisinin Aile ve Evlilik Yaşantısı Üzerine Olumsuz Etkileri’ ve ‘COVID-19 Pandemisinin Aile ve Evlilik Yaşantısı Üzerine Olumlu Etkileri’ olmak üzere iki kategori elde edilmiştir. Bu kategoriler altında 6 tema ve 10 alt tema belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, COVID-19 pandemisinin aile ve evlilik yaşantısı üzerinde olumsuz etkileri kategorisi altında ruhsal etkiler, sosyal ve günlük yaşam üzerine etkiler, çocuklar üzerine etkiler ve aile ve evlilik yaşantısı üzerine etkiler temaları belirlenmiştir. Aile ve evlilik yaşamı üzerine olumlu etkiler kategorisi altında ise yaşam önceliklerinin değişmesi ve yaşamı anlamlandırma ve evlilik yaşantısında eşler arası paylaşımın artması temaları elde edilmiştir. Bu nedenle aile ile çalışan sağlık profesyonellerinin, ailelerin ve eşlerin bu süreçteki bilgi gereksinimlerini ve yaşadığı zorlukları belirlemelidir. Yaşanan sorunların belirlenmesinin ardından aile üyelerinin baş etme becerilerinin, aile içinde ve eşler arasında etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi, COVID-19 pandemisinin aile ve evlilik yaşamı üzerine olumsuz etkilerini en aza indirecektir. Bu bağlamda ailelere yönelik gerekli koruyucu ve güçlendirici müdahalelerin planlanması ve uygulanması aile ve evlilik yaşantısında doyumun ve memnuniyetin artmasına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Reflections of Social Isolation with COVID-19 to Family and Marriage Life: A Phenomenological Study
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: COVID-19 pandemic has not only affected individuals physically but also mentally, socially and economically. These difficulties in the lives of individuals can also lead to negative effects on the family and marriage life. Method: This research was carried out using phenomenological research method to evaluate the impact of social isolation experienced with COVID-19 on family and marriage life. The research data was collected using the Indicative Characteristics Question Form and the Half-Structured Open-End Deep Individual Conversation Form. The data were collected from 15 married individuals. Qualitative data is evaluated using the thematic analysis method. Results: The average age of participants is 41.73±10. 52 marriage periods were 17.33±12.43. As a result of the analysis of the quality data, two categories were obtained: 'COVID-19 Pandemic's negative effects on family and marriage life' and 'COVID-19 Pandemic's positive effects on family and marriage life'. These categories include 6 sub-themes and 10 sub-themes. Results: The study found that the negative effects of COVID-19 pandemic on family and marriage life under the category of psychological effects, social and daily life effects, children's effects and family and marriage life effects are identified. Under the category of positive effects on family and marriage life, the topics of life priorities change and understanding of life and increased sharing in the marriage life have been achieved. Therefore, health professionals working with the family, families and spouses should identify the knowledge needs and challenges they experience in this process. The development of the family members’ ability to deal with problems after the identification of the problems, the ability to communicate effectively within the family and between the spouses, will minimize the negative effects of COVID-19 pandemic on family and marriage life. In this context, the planning and implementation of the necessary protective and strengthening interventions towards families will contribute to the increase of satisfaction and satisfaction in the family and marriage life.

Anahtar Kelimeler:

Reflections Of Social Isolation Experienced By Covid-19 On Family and Marital Life: A Phenomenological Study
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: The COVID-19 pandemic has negatively impacted individuals not only physically, but also mentally, socially and economically. These difficulties that occur in the lives of individuals can also have negative effects on family and marital life. Method: This study was conducted using a phenomenological qualitative research method to evaluate the impact of social isolation experienced with COVID-19 on family and marital life. The data were collected using the Introductory Features Information Form and Semi-Structured Open Ended In-depth Individual Interview Question Form. Research data were collected from 15 married individuals. The qualitative data were evaluated using method of thematic analysis. Results: The mean age of participants were 37.00±7.88 years, mean duration of marriage of participants were 11.15±8.97 years. As a result of the analysis of qualitative data, two categories were obtained, namely, "The Negative Effects of the COVID-19 Pandemic on Family and Marital Life" and "The Positive Effects of the COVID-19 Pandemic on Family and Marital Life". Six themes and 10 sub-themes were determined under these categories. Conclusion: As a result of the research, the themes of mental effects, effects on social and daily life, effects on children and effects on family and marital life were determined under the category of negative effects of the COVID-19 pandemic on family and marital life. Under the category of positive effects on family and marital life, the themes of changing life priorities and making sense of life and increasing sharing between spouses in marital life were obtained. For this reason, health professionals working with families, should determine the information needs and difficulties experienced of families and spouses in this process. After identifying the problems experienced, developing the coping skills of family members and effective communication skills with in the family and between spouses will minimize the negative effects of the COVID-19 pandemic on family and marital life. In this context, planning and implementing necessary protective and reinforcing interventions for families will contribute to increase satisfaction in family and marital life.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 1.392
2023 Impact/Etki : 0.103
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care