Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Disporsiyum Katkılı Çinko Borat Fosforların Dozimetrik Özellikleri
2018
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Disporsiyum katkılı çinko borat (ZnB2O4:Dy) fosforlar, nitrik asit yöntemiyle sentezlenmiştir. Hazırlanan toz örnekler, X-ışını kırınım tekniği (XRD) ile karakterize edilmiştir. Toz örneklerin beta radyasyon dozuna bağlılığı termolüminesans (TL) tekniğiyle araştırılmıştır. Toz örneklerin doz-cevap eğrileri, 143 mGy-60 Gy beta doz aralığında incelenmiştir. Toz örneklerin beta radyasyon dozuna cevapları ve minimum dedekte edilebilir doz (MDD) değerleri belirlenmiştir. Beta radyasyonuna karşı ZnB2O4:Dy toz örneklerinin TL-doz cevapları, oldukça lineer bir cevap göstermiştir. %1, %2, %3, %4, %5 ve %10 Dy-katkılı ZnB2O4 toz örneklerinin MDD değerleri ise, sırasıyla 77, 75, 41, 93, 74 ve 162 mGy olarak belirlenmiştir. ZnB2O4:0,05Dy fosforunun TL ışıma eğrileri, farklı ısıtma hızlarında elde edilmiş ve ısıtma hızının artmasıyla TL pik sıcaklığının yüksek sıcaklıklara doğru kaydığı gözlenmiştir. Toz örneklerin lüminesans şiddetlerinin mGy mertebesindeki beta radyasyon dozları için kullanılabilme olasılığının olduğu gösterilmiştir. Deney sonuçları, ZnB2O4:Dy toz örneklerinin radyasyon dozimetrisinde beta radyasyonu için termolüminesans dozimetre malzemeleri olarak potansiyel bir kullanıma sahip olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Dosimetric characteristics of Zinc Borate Phosphorus
2018
Yazar:  
Özet:

Disportion contributed zinc borate (ZnB2O4:Dy) phosphors are synthesized by nitric acid method. The prepared powder samples are characterized by X-ray breakdown technique (XRD). The dependency of dust samples to the beta-radiation dose has been studied using the thermoluminescence (TL) technique. The dosage-response curves of dust samples were studied in the 143 mGy-60 Gy beta dose range. Reactions to the beta-radiation dose of dust samples and the minimum detectable dose (MDD) values have been determined. The TL-dose response of ZnB2O4:Dy powder samples against beta radiation has shown a fairly linear response. The MDD values of 1, 2, 3, 4, 5% and 10% Dy-contributed ZnB2O4 powder samples are determined as 77, 75, 41, 93, 74 and 162 mGy, respectively. ZnB2O4:0,05Dy phosphorus TL radiation curves have been obtained at different heating rates and with the increase in heating speed, TL pic temperature has been observed to shift to high temperatures. The powder samples have been shown to have the likeness severity of the possibility of being used for beta radiation doses in the mGy scale. The results of the experiment show that ZnB2O4:Dy powder samples have a potential use in the radiation dosimetry as thermoluminessance dosimetry materials for beta radiation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.854
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi