Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Effect of prostate biopsies core number on correlation of needle biopsies and radical prostatectomy’s gleason score
2017
Dergi:  
The New Journal of Urology
Yazar:  
Özet:

Amaç: Prostat kanserinde halen altın standart tanı yöntemi ultrasonografi eşliğinde prostat iğne biyopsisidir. Genel literatür 12 kadran biyopsiyi önermekte iken tanı için halen daha az sayılı örneklemeler de yapılmaktadır. Bu çalışmada örnekleme sayısının hem biyopside hem de radikal prostatektomide ki Gleason skoruna etkisini araştırdık.  Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Mart 2011 ile Şubat 2016 tarihleri arasında prostat kanseri şüphesiyle transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi yapılıp patolojisi prostat adenokarsinom gelen 203 hasta çalışmaya alındı. Hastalar örnekleme sayılarına göre 2 gruba ayrıldı. İlk grup 12 kadran ve üzeri örnekleme yapılan genişletilmiş biyopsi grubu iken ikinci grup 12 kadran altı örnekleme yapılan hastalardan oluşan sınırlı biyopsi grubu idi. Her iki grubunda biyopsi ve prostatektomi Gleason skorları ile ilişkileri ayrı ayrı değerlendirilerek istatistiksel olarak anlamlılık araştırıldı.  Bulgular: Genişletilmiş biyopsi grubu 94 hastadan oluşmakta, ortalama yaşları 65 yıl, ortalama PSA seviyeleri 7.6 ng/mL ve ortalama pozitif / toplam kor sayısı 4.4/12.4 tanedir. Sınırlı biyopsi grubu ise 109 hastadan oluşurken, yaş ortalaması 61.9 yıl, PSA ortalaması 10.5 ng/mL ve ortalama pozitif / toplam kor sayısı 3.6/10.2 tanedir (Tablo 1). Her iki gruptaki yaş ve PSA seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm hasta grubuna bakıldığında 120 olguda (%59.1) nihai Gleason skoru biyopsi Gleason skoru ile aynı iken, 64 olguda (% 31.6) nihai skor daha yüksek, 19 olguda (% 9.3) ise nihai Gleason skoru daha düşük gelmiştir. Genişletilmiş prostat biyopsisi yapılan olguların 59 tanesi (% 62.8) aynı, 23 tanesi (% 24.5) yüksek, 12 tanesi (% 12.7) ise düşük skora sahiptir. Sınırlı grupta ise 61 olguda (% 56) aynı skor, 41 olguda (% 37.6) yükselme ve 7 olguda (% 6.4) skorda düşme olmuştur (Tablo 2).  Sonuç: Genişletilmiş prostat iğne biyopsisi kanser saptanma olasılığını artırmakla birlikte sınırlı gruba göre Gleason skorları arasında daha tutarlı bir sonuç elde etmiştir. Genişletilmiş grupta nihai patoloji Gleason skorunun biyopsi Gleason skoru ile tutarlılığı istatistiksel olarak daha anlamlı gelmiştir. Biyopsi sayısı az olan olgularda Gleason skorlarının artışı veya azalması daha sık görülmüş ve bu bulguda tedavinin seçiminin doğruluğunu tartışılır hale getirmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










The New Journal of Urology

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 518
Atıf : 74
The New Journal of Urology