Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 18
DEDE KORKUT KİTABI'NDA İÇ KONUŞMA/MONOLOG TEKNİĞİ
2016
Dergi:  
Turcology Research
Yazar:  
Özet:

Dresden ve Vatikan’da olmak üzere iki nüshası bulunan, yalnızca bir düşünce biçimini yansıtmakla kalmayan fakat aynı zamanda folklorik unsurları bünyesinde yoğun olarak barındıran Dede Korkut Hikâyeleri bir geçiş döneminin ürünüdür. Nitekim, genel olarak destan kültüründen, halk hikâyeciliği kültürüne geçişin bir örneği olarak gösterilen eser, bu özelliğinin yanında, aynı zamanda dinî, tarihî ve sosyolojik geçişin bir örneği olarak okunabilir. İslamî kültürün ve mitolojiye, ritüellere dair unsurların henüz birbirinin içinden tam hatlarıyla ayrılmadığı, İslamî davranışlar görülürken aynı zamanda İslamiyet’e aykırı denilebilecek uygulamarın ve ifadelerin görülmesi, söz konusu durumun belirgin bir örneği olarak fark edilebilir. Bu özelliklerinin yanında Dede Korkut Hikâyeleri, modern romanda görülen tekniklerden bir çoğunu barındırarak edebî olarak da kendini bir üst seviyeye daha söz konusu dönemde taşımıştır. Bu tekniklerden birisi de Türk Edebiyatı’nda yoğun olarak ilk kez Recaizade Mahmut Ekrem tarafından 1886’da kullanılan iç konuşma tekniğidir Bu çalışmada Dede Korkut Hikâyelerinde kullanılan iç konuşma tekniğine yer verilmiştir. Böylelikle varılmaya çalışılan sonuç, bir tekniğin, ideolojinin, yöntemin ya da dönemsel özelliklerin sistematize edilmeden önce de varlıklarını sürdürdükleri ve iç monolog/konuşma tekniğinden yola çıkarak Dede Korkut Hikâyeleri’nin kanıtlanmış hem edebî hem de folklorik önemini bu çalışmada da tekrar vurgulamaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turcology Research

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.086
Atıf : 3.682
2023 Impact/Etki : 0.169
Turcology Research