Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ
2008
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı menopoz sonrası (postmenopozda) plazma nitrat/nitrit (NOx) ve endotelin-1 (ET-1) düzeylerinde meydana gelen değişiklikleri, ve farklı hormon replasman tedavilerinin (HRT) bu vazoaktif maddeler üzerindeki etkisini incelemekti. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 50 sağlıklı postmenopozal (PMW) ve 25 sağlıklı premenopozal kadın dahil edildi. Postmenopozal kadınlar rastgele iki alt gruba ayrıldı: siklik HRT ve kesintisiz HRT alan alt gruplar. 1. grup (siklik HRT) 2 ay boyunca siklüsün 1-28 günleri arasında 0,625mg konjuge estojen (CEE) + 18-28 günleri arasında 5mg medroksiprogesteron asetat (MPA) alan kadınlardan oluşturuldu. 2. grup (kesintisiz HRT) ise 2 ay boyunca siklüsün 1-28 günleri arasında 0,625mg CEE + 2,5mg MPA alan kadınlardan oluşturuldu. Sonuçların istatiksel değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Wilcoxon signed ranks, ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Premenopozal olanlara kıyasla postmenopozal kadınlarda NOx konsantrasyonları azalırken, ET-1 konsantrasyonları artmaktadır. Premenopozal kadınlarda NOx ve ET-1 arasında görülen pozitif korelasyon, bu iki parametre arasında bir denge olduğunu göstermektedir. Bu denge menopozda değişmektedir. İki aylık HRT menopozla azalan NOx’nın artmasına neden olurken, ET-1 üzerine bir etkisi yoktur, böylece HRT NOx ve ET-1 arasındaki dengeyi düzenlemektedir. Siklik HRT’ye kıyasla kesintisiz HRT endotel fonksiyonu ve NOx/ET-1 arasındaki kritik dengenin sürdürülmesinde daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç: Sonuçlarımızdan da görüldüğü gibi, HRT’ye cavaben postmenopozal kadınların bir kısmında (3/4) plazma NOx düzeyleri artmakta, bir kısmında ise (1/4) azalmaktadır; bu da, hepsi olmasa da postmenopozal kadınların çoğunun HRT'nin pozitif etkilerinden yararlandığını söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 899
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi