Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 5
Standartlaştırılmış Yağış İndeksi ve Ondalıklar İndeksi Yöntemleri ile Wadi Righ Bölgesi (Cezayir) Kuraklık Analizi
2023
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuraklık, belirli bir süre boyunca bir bölgede gerçekleşen atmosferik değişikliklerle temsil edilen doğal bir olgudur. Atmosferik değişiklikler hidrolojik sistemde önemli dengesizliklere sebep olmaktadırlar. Özellikle bölgesel kuraklık analizleri iklim çalışmaları için ve su yönetimi planlamalarında büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, Wadi Righ Bölgesinde 1975 – 2018 yılları arasında gözlemlenen meteorolojik kuraklıkların analizi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Touggourt Meteoroloji istasyonunda ölçülmüş 1975-2018 yıllarına ait 43 yıllık yağış verileri kullanılarak Standartlaştırılmış Yağış İndeksi ve Ondalıklar İndeksi yöntemleri ile çalışma alanında geçmişe yönelik kuraklıklar incelenmiştir. Meteorolojik kuraklık analizi sonuçları, bölgenin yaklaşık olarak her on yılda bir tekrarlanan kuraklık dönemlerine maruz kaldığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlara göre çalışma alanında 1980-1989 yılları arası ve 2010-2018 yılları arası genel olarak kurak dönemler olarak belirlenmiştir. Standartlaştırılmış Yağış İndeksi yöntemine göre 1990-2004 yılları arasında normal ve nemli dönemler izlenmektedir. 1989 yılı ise her iki indeks yöntem ile aşırı kurak-şiddetli kurak bir yıl olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında kullanılan farklı indeks yöntemler ile çalışma alanında geçmişten günümüze yaşanmış olan kurak dönemler birbiri ile benzer olup bu sonuç, her iki yönteminde geçerliliğini ve kullanılabilirliğini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Drought Analysis Of Wadi Righ Region (algeria) With Standardized Precipitation Index and Decile Index Methods
2023
Yazar:  
Özet:

Drought is a natural phenomenon represented by atmospheric changes that take place in a region over a period of time. Atmospheric changes cause significant imbalances in the hydrological system. Especially regional drought analyzes are of great importance for climate studies and water management planning. In this study, the analysis of meteorological droughts observed in the Wadi Righ Region between 1975 and 2018 was carried out. In this context, historical droughts in the study area were examined with Standardized Precipitation Index and Decimals Index methods, using 43 years of precipitation data from 1975-2018 measured at the Touggourt Meteorology station. Meteorological drought analysis results show that the region is exposed to repeated drought periods approximately every ten years. According to the results obtained, the years between 1980-1989 and between 2010-2018 were generally determined as dry periods in the study area. According to the Standardized Precipitation Index method, normal and humid periods are observed between the years 1990-2004. The year 1989 was determined as an extremely dry-severely dry year by both index methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.436
2023 Impact/Etki : 0.161
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi