Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Keynesyen Tasarruf Fonksiyonu ve Türkiye Ekonomisi Analizi: 1985-2021
2023
Dergi:  
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Keynesyen tasarruf fonksiyonunu Türkiye ekonomisi için test etmektir. Bu amaçla Keynes’in temel tasarruf fonksiyonundan yararlanılmış ve Türkiye ekonomisinde 1985-2021 yılları arası veriler kullanılmıştır. Modelde tasarrufun belirleyicileri olarak kişi başına düşen milli gelir, gelir vergisi oranları, mevduat faiz oranı ve enflasyon oranı seçilmiştir. Modelde seçilen değişkenler literatür ile uyumludur. Ampirik analiz olarak en uygun yöntemin ARDL olduğu tespit edilmiştir. Yapılan ampirik analiz sonucunda kişi başına düşen milli gelir ve mevduat faiz oranlarının artışı, tasarruf edilen miktarı arttırmaktadır. Diğer taraftan vergi oranlarının artması ve enflasyonun yükselmesi ise tasarruf miktarını azaltmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre Keynesyen tasarruf fonksiyonu 1985-2021 yılları arası Türkiye ekonomisi için geçerlidir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Keynesian Saving Function In Turkish Economy: 1985-2021
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to test the Keynesian savings function for the Turkish economy. To achieve this goal, the fundamental savings function proposed by Keynes was utilized, and data from the years 1985 to 2021 were used for the Turkish economy. The determinants of savings in the model include GDP per capita, income tax rates, deposit interest rates, and inflation rate. The selected variables in the model are in line with the literature. Empirical analysis determined that the most suitable method is the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach. Based on the conducted empirical analysis, an increase in GDP per capita and deposit interest rates leads to an increase in the amount of savings. On the other hand, an increase in tax rates and inflation rate reduces the amount of savings. According to the findings obtained from the study, the Keynesian savings function is applicable to the Turkish economy for the years 1985 to 2021.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 1.243
2023 Impact/Etki : 0.304
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi