Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Serebral Palsili Çocukların Fonksiyonel Seviyeleri ve Ekstremite Dağılımlarının Ebeveynlik Stres Düzeyine Etkileri
2021
Dergi:  
Aydın Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Serebral Palsili çocukların fonksiyonel seviyeleri ve ektremite dağılımlarının ebeveynlik stres düzeyine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 4-12 yaş arası, 73 spastik serebral palsili çocuk ve ebeveynleri dahil edildi. Çocuklar Kaba Motor Sınıflama Sistemi, El Becerileri Sınıflandırma Sistemi, İletişim Becerileri Sınıflandırma Sistemi ile değerlendirildi. Çocukların klinik özellikleri ve eşlik eden problemler hastane dosyalarından alındı. IQ’ları International Classification of Diseas-10’a göre değerlendirildi. Ebeveynlere Ebeveyn Stres İndeksi Kısa Formu uygulandı. Sonuçlar: Annelerin stres düzeyi ile çocukların ekstremite dağılımı, fonksiyonel değerlendirme sonuçları, annenin yaşı arasında anlamlı fark bulundu (p˂0.05). Anneler ile babalar arasındaki stres düzeyi arasında anlamlı fark bulundu (p˂0.05). Eğitim seviyesi, bakıcı desteği ve medeni duruma bağlı olarak fark bulunmadı (p>0.05). Tartışma: Spastik serebral palsili çocuğa sahip annelerin ebeveynlik stres düzeyleri çocukların fonksiyonel seviyelerinden ve ekstremite dağılımlarından etkilenmektedir. Rehabilitasyonun başarısı ailelerle kurulmuş başarılı bir ortaklığa dayandığından serebral palsili çocukların rehabilitasyonunda ebeveyn stresine dikkat çekilmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Functional Levels and Extremity Distributions Of Children With Cerebral Palsy On Parenting Stress Level
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of functional levels and extremity distributions of children with Cerebral Palsy on parental stress levels. Material and Methods: The study included 73 children with spastic cerebral palsy between the ages of 4-12 years and their parents. Gross Motor Classification System, Hand Skills Classification System, Communication Skills Classification System were used to evaluate children. The clinical features and accompanying problems of children were taken from the hospital files. IQs were evaluated according to International Classification of Diseas-10. Parents' Stress Index Short Form was applied to the parents. Results: A significant difference was found between the stress level of the mothers and the child's extremity distribution, functional evaluation results and age of mothers (p˂0.05). A significant difference was found between the level of stress between mothers and fathers (p˂0.05). No significant difference was found depending on education level, caregiver support and marital status (p> 0.05). Conclusions: Parenting stress levels of mothers with children with spastic cerebral palsy are affected by the functional levels of the children and the extremity distributions. Since the success of rehabilitation is based on a successful partnership with families, it is important to draw attention to parental stress in the rehabilitation of children with cerebral palsy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Aydın Sağlık Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 88
Atıf : 174
2023 Impact/Etki : 0.103
Aydın Sağlık Dergisi