Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Total Laparoskopik Histerektomi Olgularımızın değerlendirilmesi
2014
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu prospektif çalışmanın amacı, kliniğimizde total laparoskopik histerektomi (TLH) yapılan vakalarımızın sonuçlarını değerlendirmektir. Benign veya malign hastalıklar nedeniyle Ocak 2013 ve Nisan 2014 arasında TLH uygulanan 41 olgu prospektif olarak değerlendirildi. Operasyonda rijid enstrümanlar olarak 10 mm teleskop ve gelişmiş bipolar enerji modaliteleri kullanılmıştır. İlk olarak 10 mm trokar subumbilikal 1 cm’lik kesiden direk olarak yerleştirildi. Abdominal kaviteye 3-4 litre CO2 insuflasyonunu takiben laparoskop yerleştirildi. Batının sağ ve sol avasküler alt kadranlarına ikinci ve üçüncü kesiler yapıldı ve bu kesilerden 5 mm trokarlar yerleştirildi. Uterus manipülasyonu için Rumi® II uterin manuplator kullanıldı. Uterus vajinal yoldan çıkarıldı, gerekli görüldüğünde intrakorporeal myomektomi ve morselasyon işlemi yapıldı. Vajinal kafın kapatılmasında 0 numara vicryl kullanıldı. Tüm hastalarda sağ ve sol uterosakral ve kardinal ligamentlerden sütür geçildi. Tüm operasyonlar aynı cerrah tarafından yapılmıştır. Hastaların; ortalama yaşı, vücut kitle indeksleri (VKİ), operasyon süresi, kan kaybı miktarı, komplikasyon oranları ve ameliyat sonrası hastanede kalış süreleri değerlendirildi. Histerektomi endikasyonları olarak; 16 myoma uteri, 6 medikal tedaviye dirençli anormal uerine kanama, 5 benign over kisti, 4 adenomyozis, 3 myom uteri + over kisti, 2 endometrial polip, 2 endometrioma, 2 endometrial hiperplazi ve 1 erken evre serviks kanseri bulunmaktaydı. Hastaların ortalama yaşı 47.5 (30-68), ortalama VKİ 30.2 (24-44), ortalama spesimen ağırlığı 215.9 (90- 650 gr), ortalama operasyon süresi 107.9 (60-210 dk), ortalam kan kaybı 81.1 (30-300 ml), ortalama preoperatif hemoglobin (Hb) değeri 12.5±0.9 gr/dl, postoperatif Hb değeri 11.5±0.8 gr/dl ve ortalama hastanede kalış süresi 2.5 gün (2-4 gün) idi. İntraoperatif olarak herhangi bir komplikasyon olmadı. Geç postoperatif komplikasyon olarak 2 olguda vajinal kaf enfeksiyonu gelişti. Total laparoskopik histerektomi jinekolojik hastalıklar için güvenli ve uygun bir yöntemdir. En iyi sonuçları elde etmek için hastaların dikkatli seçimi çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Total Laparoscopic Histerectomy
2014
Yazar:  
Özet:

The purpose of this prospective study is to evaluate the results of our cases of total laparoscopic hysterectomy (TLH) in our clinic.There were 41 cases that applied TLH between January 2013 and April 2014 due to benign or malign diseases.In the operation, 10 mm telescope and advanced bipolar energy modalites were used as riding instruments.First, 10 mm trocar subumbilical 1 cm cut was placed straight.A laparoscope was placed in the abdominal cavity after 3-4 liters of CO2 inflation.The second and third cuts were made on the right and left avascular subcuts of the West, and 5 mm trocars were placed from these cuts.Rumi II uterine manuplator was used for the uterus manipulation.® The uterus was removed from the vaginal pathway, when necessary, intrakorporeal myomectomy and morselation process was carried out. The number 0 vicryl was used to close the vaginal cavity. All patients were transmitted from the right and left uterosacral and cardinal ligaments. All operations are performed by the same surgeon. The patient’s average age, body mass index, duration of the operation, amount of blood loss, complication rates and postoperative hospitalization periods were assessed. As indications of hysterectomy; 16 myoma uterus, 6 medical resistant abnormal urine bleeding, 5 benign over cysts, 4 adenomyosis, 3 myoma uterus + over cysts, 2 endometrial polyps, 2 endometrium, 2 endometrial hyperplasia and 1 early stage cervical cancer were found. The average age of patients is 47. 5 (30-68), average VKI 30.2 (24-44), average sample weight 215.9 (90- 650 gr), average operation time 107.9 (60-210 minutes), average blood loss 81.1 (30-300 ml), average preoperative hemoglobin (Hb) value 12.5±0.9 gr/dl, postoperative Hb value 11.5±0.8 gr/dl and average hospital stay time 2.5 days (2-4 days). There were no intramuscular complications. Late postoperative complication has developed vaginal head infection in 2 cases. Total laparoscopic hysterectomy is a safe and suitable method for gynecological diseases. The patient’s careful selection is very important to the best results.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi