Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Rekreatif Etkinliklere Katılan Bireylerin Sosyal Problem Çözme Düzeylerinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bireylerin rekreatif faaliyetlere katılabilmek için zaman ayırabilmesi günümüzde en önemli etken olmaktadır. Birçok birey zaman ayırma konusunda zorluk yaşamaktadır. Zaman ayırabilmenin yanında istenilen düzeyde bütçenin olması da yapılacak etkinliğin verimini sağlamada önemli bir faktördür. Bu çalışmanın amacı, rekreatif etkinliklere katılan bireylerin sosyal problem çözme düzeylerini ve farklı değişkenler bakımından anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi 2023 yılında Kahramanmaraş ilinde rekreatif etkinliklere katılan bireylerden oluşan 174 katılımcıdır. Araştırmaya katılımda gönüllü katılım kriteri esas alınmıştır. Verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ve Eskin ve Aycan (2009) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış olan Sosyal Sorun Çözme Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler JAMOVI 2.3.16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılacak testlerin belirlenmesi için yapılan normallik testi sonucunda verilerin skewness değerinde dağılım normal olduğu için değişkenler arasındaki farklılaşmayı belirlemede t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), anlamlı bulunan F değeri için fark olan grupları belirlemede ise Post-Hoc testleri kullanılmıştır. İstatistikî analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak seçilmiştir. Bulgular: Rekreatif etkinliklere katılan bireylerin aritmetik ortalamada sosyal sorun çözme puanı ortalamalarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyet, yaş ve öğrenim durumu değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu; gelir düzeyi değişkeninde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Bu araştırma sonucu ile rekreatif etkinliklere katılan bireylerin sosyal sorun çözme puan düzeyleri ve demografik değişkenler bakımından anlamlı farklılıklar olup olmadığı belirlemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Social Problem Solving Levels Of Individuals Participating In Recreative Activities
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: The most important factor today is that individuals can spare time to participate in recreational activities. Many individuals have difficulty finding time. In addition to being able to allocate time, having a budget at the desired level is also an important factor in ensuring the efficiency of the event. The aim of this study is to determine the social problem solving levels of individuals participating in recreational activities and whether there is a significant relationship in terms of different variables. Method: Descriptive scanning method was used in this study. The sample of this research is 174 participants, consisting of individuals participating in recreational activities in Kahramanmaraş province in 2023. Participation in the research was based on voluntary participation criteria. To collect data, a demographic information form prepared by the researcher and the Social Problem Solving Inventory adapted into Turkish by Eskin and Aycan (2009) were used. The obtained data were analyzed using the JAMOVI 2.3.16.0 package program. As a result of the normality test performed to determine the tests to be used in the research, since the distribution in the skewness value of the data was normal, t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine the differentiation between the variables, and Post-Hoc tests were used to determine the groups with differences for the significant F value. In statistical analysis, the significance level was chosen as p<0.05. Results: It was determined that the arithmetic mean social problem solving score of individuals participating in recreational activities was high. There was a statistically significant difference in the gender, age and education level variables of the participants; It was concluded that there was no statistically significant difference in the income level variable. Conclusion: The result of this research determined whether there were significant differences in terms of social problem solving score levels and demographic variables of individuals participating in recreational activities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi