Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 9
BREZİLYALI BESTECİ HEITOR VILLA-LOBOS’UN HAYATI, MÜZİK DİLİ VE “FLÜT VE KLARNET İÇİN CHÔRO NO. 2”
2019
Dergi:  
Yıldız Journal of Art and Design
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma genel hatlarıyla Brezilya bölge müziği, yirminci yüzyıl Brezilya müziğinin önde gelen ve en tanınan bestecisi Heitor Villa-Lobos’un hayatı, bestecilik anlayışı, bestelerinin genel özellikleri ve özgün müzik dilini açıklamaktadır.  Bestecinin orijinal şekliyle flüt ve klarnet için yazdığı Chôro no.2 adlı eseri ayrıntılı bir şekilde incelenerek akademisyenlere, icracılara ve dinleyicilere yönelik, seslendirilme ve yorumlama açısından yol gösterici bir kılavuz niteliğinde hazırlanmıştır. Bu çalışma flüt ve klarnet müziğinin stilistik özelliklerinin tespitine yönelik olarak yazılı, görsel ve işitsel literatür taramasına ve yazarın profesyonel deneyimine dayalı teknik ve stilistik betimsel açıklamalar içeren nitel bir araştırma yönteminden oluşur. Seslendirilmek üzere herhangi bir müzik eseri ele alındığında nota yazısı üzerinde icracıyı yönlendiren ifadelere rastlanır. Bestecinin kullandığı müzik terimleri ve açıklayıcı ifadeler icracıya eserinin nasıl seslendirilmesi gerektiğini açıklar. Ancak iyi bir yorum için sadece bu açıklayıcı terim ve işaretleri uygulamak yeterli olmayabilir. Bu nedenle yorumcunun, seslendireceği eser hakkında bilgi sahibi olması gerekliliği, müziği anlamlandırabilmek için notada yazılı olmayan müzik fikirlerinin bulup ortaya çıkarılması şeklindeki çalışmalar eserin gerektiği gibi yorumlanmasında çok önemlidir. Kaliteli bir icra için seslendirilecek eser hakkında bilgi sahibi olmanın yanında notada yazılı olmayan müzik fikirlerinin bulunup ortaya çıkarılması büyük önem taşır. Bu farkındalığı göstermek adına Heitor Villa-Lobos’un Chôro no.2 adlı müzik eserini oluşturan müzik fikirlerinin kaynağı araştırılmış, bu eseri yorumlamak isteyen klarnet ve flüt icracısı için bilinmesi gereken ayrıntılar örneklerle açıklanmıştır. Eserin bu bilgiler ışığında seslendirilmesinin yoruma olumlu olarak yansıyacağı düşünülmektedir. Seslendirilecek eserin altında yatan müzik fikirlerinin ve ayrıntıların ortaya çıkarılması ve bu bilgiyle bilerek dinlemeye ve yorumlamaya sebep olacağı fikri göz önüne serilmektedir.    

Anahtar Kelimeler:

The Brazilian supporter Heitor Villa-Lobos's Life, Music Language and "Choro No. for Flut and Clarinet. 2”
2019
Yazar:  
Özet:

With the general lines of this study, Brazilian region music describes the life, the understanding of composition, the general characteristics of its compositions, and the original music language of the 20th century Brazilian music's leading and most famous composer Heitor Villa-Lobos.  The composer's original work Chôro no.2 for flut and klarnet was studied in detail and prepared as a guidance guide for academics, executives and listeners in terms of voice and interpretation. This study consists of a quality research method that includes written, visual and hearing literature scan and technical and stylistic illustrations based on the author's professional experience to identify the stylistic characteristics of flut and klarnet music. When any musical work is addressed to be spoken, the notes appear on the executive statement. The music terms and explanatory expressions used by the composer explain to the executive how the work should be spoken. But for a good comment it may not be enough to apply these explanatory terms and signs only. Therefore, the need for the commentator to be aware of the work he will speak is very important in the interpretation of the work as necessary in the form of the work in which the ideas of music not written in the note are found and revealed in order to understand the music. In addition to being aware of the work to be called for a quality performance, it is important to find and reveal the ideas of music not written in the note. In order to show this awareness, the source of music ideas that form the musical work of Heitor Villa-Lobos Chôro no.2 was investigated, the details that must be known for the klarnet and flut performers who want to interpret this work were explained with examples. It is believed that the expression of the work in the light of this information will be positively reflected. The idea is taken into account that the discovery of the music ideas and details under the work to be spoken and that this knowledge will cause to consciously listen and interpret.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Yıldız Journal of Art and Design

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 105
Atıf : 207
Yıldız Journal of Art and Design