Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Yüksek Frekans Anahtarlamalı Faz Kontrollü DC-AC İnvertör
2022
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Teknoloji ve malzeme bilimindeki gelişmelere paralel olarak artan güç-boyut oranı ile özellikle ağırlığın önemli olduğu ulaşım araçları ve cihaz teknolojilerinde küçük boyutlu kesintisiz güç kaynağı ve yüksek frekans transformatörlerine olan talep artış göstermektedir. Bu çalışmada, yüksek frekans anahtarlamalı faz kontrollü DC-AC invertörler ve yüksek frekans transformatörleri incelenmiştir. Devredeki, transformatörünün primer ve sekonderinde birer çift anahtar bulunur. Gerilim transfer oranı, iki çift anahtar arasındaki faz farkı ile kontrol edilir. Anahtarlama frekansı yükseltilerek transformatör küçültülmüştür. Böylece sistemin hacmi ve ağırlığı azaltılmıştır. Benzer çalışmalardaki akım ve gerilim sıçramaları daha hızlı elamanlar ve opto-coupler kullanılarak azaltılmış, snubber devreleri kullanılarak bu sıçramalar minimuma çekilmiştir. Bu yapıdaki DC-AC invertörler ve yüksek frekans transformatörleri özellikle küçük boyutlu kesintisiz güç kaynağı yapımı için uygundur. Uygulamada gerçekleştirilen devre 110 W’lık bir DC-AC dönüştürücü olup çıkış gerilimi 220 V, verimi %93’dür. Uygulama devresinde kullanılan yüksek frekans transformatörü, sac levha çekirdekli transformatöre göre fiziksel boyutu 1/7, ağırlığı 1/10’dur. Devrenin güç kaynağı, sürüş devreleri, anahtarlar, fanlar ve filtreler dikkate alındığında, fiziksel boyutu 1/5, ağırlığı 2/3 oranında azaltılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

High Frequency Switched Phase Controlled Dc-ac Inverter
2022
Yazar:  
Özet:

With the increased power to weight ratio, corresponding to the developments in technology and material science, the demand for small uninterruptible power supply and high frequency transformers in transport vehicles and device technologies where the weight is particularly important has increased. An analysis of the high frequency switched phase-controlled DC-AC inverter and the high frequency transformer is presented. This inverter has a pair of switches in each side of the primary and the secondary of the transformer. The voltage conversion ratio is controlled by the phase difference between the two pairs of switches. The transformer is miniaturized by increasing the switching frequency. Thus the volume and weight of the system have been reduced. Current and voltage jumps in similar studies were reduced by using faster elements and opto-coupler, and these jumps were minimized by using snubber circuits. This DC-AC inverter and the high frequency transformers is especially suitable for small uninterruptible power supply systems. The circuit performed in the application is a 110 W DC-AC converter, the output voltage is 220 V, the efficiency is 93%. The high frequency transformer used in the application circuit has a physical size of 1/7 and a weight of 1/10 according to the sheet metal core transformer. When the circuit's power supply, driving circuits, switches, fans and filters were taken into consideration, its physical size was reduced by 1/5 and its weight by 2/3.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 849
Atıf : 1.168
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q4
130/135

Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi