Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
INTRAUTERİN GELİŞME KISITLILIĞI OLAN HASTALARDA SEREBROPLASENTAL ORANIN FETAL İYİLİK HALİNİN BELİRLENMESİNDEKİ ETKİSİNİN GÖSTERİLMESİNE DAİR RETROSPEKTİF ÇALIŞMA
2023
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Fetal büyüme kısıtlılığından etkilenen gebeliklerin perinatal sonuçlarını serebroplasental oran kullanarak araştırmak ve öngörmeye çalışmak. Gereç ve Yöntemler: Doğum öncesi kliniğine başvuran 100 yüksek riskli gebe üzerinde retrospektif bir çalışma yapıldı. 66 hamile kadına ıntra uterin gelişme kısıtlılığı teşhisi kondu. Ve 34 hamile kadına küçük sağlıklı bebek teşhisi kondu. Tüm hastaların temel demografik, geçmiş obstetrik ve tıbbi öyküleri kaydedildi. İntra uterin gelişme kısıtlılığı; sonografik ölçüme dayalı olarak gebelik yaşı için 10 persentilin altındaki tahmini fetal ağırlığı olan gebelere konuldu. 'Küçük sağlıklı bebek' teşhisi ; fetal ağırlığın veya fetal karın çevresi ölçümünün 10. persantilin altında olduğu ancak doppler parametreleri normal olan fetüslere konuldu. Ve bu fetüslerde beklenen büyüme potansiyeline ulaşmasını engelleyen patolojik faktörler yoktu. Gebelikleri değerlendirmek için orta serebral arter ve umbilikal arterlerin doppler ultrasonografisi kullanıldı. Serebroplasental doppler oranının 1'in altında olması anormal kabul edildi. Yenidoğan için olumsuz perinatal sonuçlar tüm hastalar için kaydedildi. Sonuç: 100 gebe serebroplasental orana göre iki gruba ayrıldı. Grup A’ nın serebroplasental oranı 1 den büyüktü (n=87). Grup B’ nin serebroplasental oranı 1 den küçüktü (n=13). Grup B'de perinatal morbidite istatistiksel olarak anlamlı derecede arttı. Anormal serebroplasental orana sahip fetüsler, daha kötü fetal prognoz ile güçlü bir şekilde korele idi. Respiratuar distres sendromu (p = 0.043; p <0.05), yenidoğanın düşük apgar skoru (p = 0.015; p <0.05), mekonyum aspirasyon oranları (p = 0.015; p <0.05) ve yenidoğanlarda hiperbilirubinemi görülme insidansı (p = 0.015) ; p<0.05) Grup B'li yenidoğanlarda anlamlı olarak daha yüksekti (p: 0.022). Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı, prematürite ve perinatal mortalite oranları serebroplasental oran düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p> 0.05).

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Study For Predicting Perinatal Outcome Using Cerebroplacental Ratio In Fetal Growth Restricted Pregnancy
2023
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: To investigate and predict perinatal outcomes of pregnancies affected with fetal growth restriction by cerebroplacental ratio. Material and Methods: A retrospective study was conducted based on 100 high-risk pregnant who referred to the antenatal clinic. 66 pregnant women were diagnosed with ıntrauterine growth restriction. And 34 pregnant women were diagnosed with small for gestational age. Baseline demographic, past obstetric and medical histories were recorded for all patients. Intrauterine growth retardation was defined as an estimated weight below the 10th percentile for gestational age based on sonographic measurement.‘ small for gestational age’ diagnosis shows that fetal weight or fetal abdomainal circunference measurement is below 10th percentile; but it was diagnosed in fetuses with normal doppler parameters and no pathological factors were preventing the fetus from reaching its expected growth potential. Doppler ultrasound of middle cerebral arteries and umbilical arteries were used to assess pregnancies. Cerebroplacental rate (CPR); It is calculated by dividing MCA percentile index to UA percentile index. The cerebroplacental doppler ratio less than 1 was accepted abnormal. Adverse perinatal outcomes for newborns were documented for all cases. Results: 100 pregnant women were classified into two groups according to cerebroplacental ratio. Cerebroplacental ratio ratio of Group A is greater than 1 (n=87). And cerebroplacental ratio ratio of Group B is less than 1 (n=13). Perinatal morbidity statistically significantly increased in Group B. The fetuses with abnormal cerebroplacental ratıo were strongly correlated with worse fetal prognosis. Respiratory distress syndrome rates (p = 0.043; p <0.05), low apgar score of newborn (p = 0.015; p <0.05), meconium aspiration rates (p = 0.015; p <0.05) and incidence of hyperbilirubinemia in newborns (p = 0.015; p <0.05) were significantly higher in the newborns with Group B (p: 0.022). Need for neonatal intensive care, prematurity and perinatal mortality rates did not show a statistically significant difference according to the cerebroplacental ratıo level (p> 0.05).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 370
Atıf : 209
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi